Fogpótlás? Először rágja meg a dolgot

Ed Pearson, a 45 éves számítógép-programozó nemrég beült a fogorvosi székbe, hogy egy számára már rutinná vált beavatkozást végezzenek el rajta: fogpótlást kapott.


Kommentár: A fogínybetegséget gyakran nem veszik komolyan

A fogínybetegség a felnőtteknél vezető oka a fogvesztésnek. A fogorvosok a periodontális betegségnek nevezett kórt egyre fontosabb fogászati és általános egészségügyi kérdésnek tartják országszerte. De sokan még csak nem is tudnak a betegségről, sem a tüneteiről.


Kommentár: implantátumok a hiányzó fogak helyett

Ha baleset vagy betegség miatt elveszett egy fogunk, a fogorvos valószínűleg implantátumot fog javasolni. A fogbeültetés örök és biztos megoldás a hiányzó fogak helyett.


Megtalálták a fogínybetegségek genetikai markerét

Első alkalommal sikerült azonosítani egy genetikai markert, amely a kutatók állítása szerint hatszorosára növeli a komoly ínybetegségek kialakulásának rizikóját.


Rendetlen fogágyak

A fogágybetegség nem civilizációs ártalom, a magasabb egészségügyi kultúrával rendelkező országokban alacsonyabb a betegség előfordulási gyakorisága és intenzitása. Nem úgy, mint Magyarországon, ahol a fogelvesztések 55%-áét a fogszuvasodás, 45%-áért a fogágybetegség tehető felelőssé. Az 50 év feletti korcsoportokban viszont az összes fogeltávolítás 70%-a írható a fogágybetegség rovására. Ma tehát a magyar felnőtt lakosság igen jelentős hányada súlyos fogágybetegségben szenved, ami az általános immunrendszert és az egész szervezetet komolyan megterhelt, hiszen 32 fogat alapul véve ez tenyérnyi szabad, nyitott sebfelületet jelent, amelyen keresztül mikroorganízmusok tömegesen kerülhetnek közvetlenül a véráramba.


Tényleg olyan veszélyes a fluorid?

Első ránézésre olyan, mint egy higítószer vagy egy epoxiragasztó csomagolásán olvasható figyelmeztetés, de majdnem egy éve minden olyan fluoridos fogkrém oldalán olvasható, amelyet az Egyesült Államokban forgalmaznak.


Fognyűvő gombák

Ez idáig a fogorvosok azt gondolták, hogy a fogszuvasodás csak bakteriális eredetű lehet. A sokak szájüregéből kimutatható gombákat csupán másodlagos károsítóknak tartották. Azt feltételezték, hogy ezek csak azután látnak munkához, amikor már egy károsodott fogba befészkelték magukat, és ott elszaporodtak... Ebben azonban már sok gyermekfogász nem hisz többé.


Milyen hosszú életű az implantációs fogpótlás?

A hosszú távú sikeresség több tényezőtől függ. Így a páciens általános egészségi állapotától, szájhigiéniájától, az implantáció, valamint a fogpótlás kivitelezésétől. Magára a beültetett implantátumra nem mondhatjuk, hogy ez 5 évig, ez a másik pedig 8 évig fog tartani! Ezt előre még egy élő fogra sem lehet megmondani. Azt tudjuk, hogy vannak 20-25 éve kiválóan funkcionáló implantátumok, de az egész modern implantológia nem is idősebb ennél. Ami biztos, hogy az implantátumok környezetében az állcsontok sorvadási folyamata lényegesen lelassul. Elvileg semmi akadálya nincs annak, hogy optimális esetben a beültetett implantátum a páciens élete végéig funkcionáljon.


A beülteséses fogpótlás (3.) - A fogászati implantáció

A fogászati implantáció egy olyan eljárás, amelynek során az élet során elvesztett fog (vagy fogak) helyére speciális szövetbarát anyagból készült műgyökeret „ültetünk" az állcsontba azzal a céllal, hogy arra fogpótlást lehessen készíteni. Az implantátum anyaga általában titán.


A fogászati implantáció (3.)

Milyen esetekben alkalmazzuk, vagy javasoljuk ezt az eljárást?


| | | | | | | | 9 |

Web Design & Development Prowebshop