A szájüreg (szájszag, afta, rák)

Vigyázzon a fogaira és az ínyére, ez nem csak a mosolyát segít megőrizni. A jó szájhigéné kedvezően befolyásolja az egészségünk alakulását is, csökkenti egy sor súlyos betegség kockázatát, és talán az időskori memóriaromlást is megelőzi.

Szájápolás, fogszabályozás

Mivel mind a caries, mind a parodontopathiák keletkezésében a fogon megtapadó plakknak döntő jelentőséget tulajdonítanak, a prevencióban törekedni kell a dentális plakk és a fogkő eltávolítására.

Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás

Bosszantóan széles a választék, ha az ember egy tubus fogkrémet akar vásárolni. A fogkő a fontosabb? Vagy a fluorid? Esetleg mindkettő? És mi van a fehérítő vagy a gyógynövényes termékekkel?

Állkapocs, állízület

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető fogcsikorgatás (bruxizmus).

Nem káros az amalgám fogtömés

Minden bizonnyal ismét fellángol majd a vita, mert két új tanulmány is összefoglalja kutatási eredményeiket, amelyek szerint az amalgámtömések biztonságosak.


A vörös áfonyalé véd a fogszuvasodástól

Amerikai kutatók megállapították, hogy a vörös áfonya leve megakadályozza, hogy a szuvasodást okozó baktériumok megtapadjanak a fogakon. A vörös áfonya levében van egy olyan hatóanyag, ami megbénítja a fog romlásában részt vevő kórokozókat.


Nagy baj a szájban - Szájüregi daganatok

A száj- és garatüregben lévő rosszindulatú daganatokat gyakran már csak akkor fedezik fel, amikor a betegség előrehaladott stádiumban van, s a gyógyulás esélye kicsi. Cikkünkből kiderül, hogy mi mindent tehetünk a betegség elkerülése, avagy korai felfedezése érdekében...


Veszélyes tömések

A daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében „nagyhatalomnak" számítunk, ám azt már kevesen tudják, hogy Európában a fogszuvasodás és a fogágybetegségek is nálunk fordulnak elő leggyakrabban.


Egy baktériumnak köszönhető a kellemes lehelet

Londoni kutatóknak sikerült izolálniuk azt a baktériumot, amely a kellemetlen szájszagért és lábszagért felelős vegyületeket elpusztítja.


A natúr joghurt megszünteti a kellemetlen szájszagot

A cukor nélküli, natúr joghurt fogyasztása meggátolja a fogak romlását, felveszi a harcot a fogíny-betegségekkel, és megszünteti a kellemetlen szájszagot is, állítják japán kutatók. A hatás a joghurtban található baktériumoknak, elsősorban a Lactobacillus bulgaricusnak és a Streptococcus thermophilusnak köszönhető.


Fogorvosi ellátás az alacsony jövedelműek részére

Az Egyesült Államok hatóságainak jelentős lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű amerikaiak számára is elérhetővé váljék a fogaik és ínyük megfelelő kezelése, jelentette ki az American Dental Association, az Amerikai Fogorvosok Szövetsége. Jelenleg ugyanis az Egyesült Államokban felmerülő, a szájüreggel és a fogakkal kapcsolatos egészségügyi problémák jelentős részét a népesség egy kis százaléka, az alacsony jövedelmű, és a Medicaid által biztosítottak jelentik.


Fogdoktor

A fogszuvasodás a fog külső rétegénél (zománc) kezdődik, és apránként halad a fog belseje (pulpa) felé. Olyan savak idézik elő, melyeket a lepedékben tenyésző szájüregi baktériumok hoznak létre. Ebben a folyamatban szerepet játszik a szájhigiénia, az étrend, az étkezés gyakorisága, a nyálkiválasztás és az öröklődési hajlam. A kiterjedt fogszuvasodás orvosi elnevezése a caries. A fogszuvasodással küszködők fogai érzékenyek lehetnek a hideg ételekre és italokra, illetve fogfájásra panaszkodhatnak.


A fogorvosok nem ajánják a szénsavas italokat

A Brit Fogorvosok Szövetsége szerint Nagy-Britanniában a 14 évesek több mint egyharmada tönkreteszi a fogzománcát azzal, hogy túl sok szénsavas italt fogyaszt.


A WHO szerint a fog- és szájbetegségek globális problémát jelentenek

A szájüregi megbetegedések, mint a fogszuvasodás, az ínybetegségek vagy a szájüregi rák, világszerte egészségügyi problémát jelentenek, közölték egy genfi konferencián.


10 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop