A szájüreg (szájszag, afta, rák)

Vigyázzon a fogaira és az ínyére, ez nem csak a mosolyát segít megőrizni. A jó szájhigéné kedvezően befolyásolja az egészségünk alakulását is, csökkenti egy sor súlyos betegség kockázatát, és talán az időskori memóriaromlást is megelőzi.

Szájápolás, fogszabályozás

Mivel mind a caries, mind a parodontopathiák keletkezésében a fogon megtapadó plakknak döntő jelentőséget tulajdonítanak, a prevencióban törekedni kell a dentális plakk és a fogkő eltávolítására.

Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás

Bosszantóan széles a választék, ha az ember egy tubus fogkrémet akar vásárolni. A fogkő a fontosabb? Vagy a fluorid? Esetleg mindkettő? És mi van a fehérítő vagy a gyógynövényes termékekkel?

Állkapocs, állízület

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető fogcsikorgatás (bruxizmus).

Mit tehetünk a kellemetlen lehelet ellen?

Sokak tartanak attól, hogy kellemetlen a leheletük, ezért gyakori fogmosással, szájvizekkel, rágógumival próbálkoznak. Ezek segítenek, de hatásuk csak ideiglenes. Nézzünk körül ételeink között, több is elűzi a kellemetlen szájszagot.


Az elhízás fogínybetegséggel jár

Amerikai kutatók nemrég azt vizsgálták, hogy van-e ok-okozati kapcsolat az elhízás és a fogínybetegségek között.


A száj élővilága: egy kis nyál sokat elárul

Akár tetszik akár nem, a száj egy virágzó életközösségnek ad otthont. Több mint hatszáz különböző baktériumfaj lakik ebben a közösségben. Az egyénenként változó összetétel azonban jelentősen befolyásolhatja az egészséget, illetve a betegségek kialakulását.


Nincs többé lyukas fog!

A legújabb kísérletek egy teljesen újfajta technológiát tesztelnek a fogszuvasodás megelőzésére. Az alkalmazott mikrorészecskék hatására a fog túl sima lesz ahhoz, hogy a kórokozók megtapadjanak rajta.


Az amalgámtömés esetleges veszélyei

Az amalgámtömésben található higany mérgező lehet gyermekekre és fejlődő magzatokra, ismeri el az FDA. Szakemberek szerint nincs rá bizonyíték, hogy a fogtömés káros, de arra sincs, hogy a fele részben higanyt tartalmazó tömések teljesen ártalmatlanok lennének.


Immundiagnosztika fogínybetegségekben

Bizonyos antitestek jelenléte jelezheti, hogyan reagálnak a páciensek a fogínybetegség kezelésére, állítják michigani kutatók.


Innovatív és kíméletes fogpótlási eljárások

A Nobel Biocare nevéhez fűződik a legfejlettebb fogorvosi rendelőkben már világszerte alkalmazott Procera® rendszer kifejlesztése - melynek segítségével egyszerűen juthatunk el a 3D számítógépes tervezéstől a sablonnal irányított sebészeten keresztül a teljesen egyéni, fémmentes fogpótlásokig.


A szájüreg betegségei és a leépülés

A fogak elvesztése és a szájüregi betegségek fokozhatják a későbbi demencia kockázatát, a Kentucky Egyetem közlése szerint.


Egészséges fogak: hat jótanács

Ki szeretné, ha kellemetlen lenne a lehelete, és magas a fogorvosi számlája? És mégis, sok rossz szokásunk van, ami ide vezethet. Fogaink állapota kihat egész szervezetünkre, és ha a szájunkban található baktériumok ellen kell küzdenie, nem marad erőforrás más betegségek ellen.


Fájdalommentes fogtömés

Amerikai feltalálók egy csoportja most szabadalmaztatja új eljárását, amellyel teljesen fájdalommentesen lehet betömni a szuvas fogakat. A hőt nem alkalmazó plazmakefe alacsony hőmérsékleten végbemenő kémiai reakcióval fertőtleníti az üreget, és készíti elő a tömésre.


| | | | | | | | 9 | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop