A szájüreg (szájszag, afta, rák)

Vigyázzon a fogaira és az ínyére, ez nem csak a mosolyát segít megőrizni. A jó szájhigéné kedvezően befolyásolja az egészségünk alakulását is, csökkenti egy sor súlyos betegség kockázatát, és talán az időskori memóriaromlást is megelőzi.

Szájápolás, fogszabályozás

Mivel mind a caries, mind a parodontopathiák keletkezésében a fogon megtapadó plakknak döntő jelentőséget tulajdonítanak, a prevencióban törekedni kell a dentális plakk és a fogkő eltávolítására.

Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás

Bosszantóan széles a választék, ha az ember egy tubus fogkrémet akar vásárolni. A fogkő a fontosabb? Vagy a fluorid? Esetleg mindkettő? És mi van a fehérítő vagy a gyógynövényes termékekkel?

Állkapocs, állízület

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető fogcsikorgatás (bruxizmus).

Amalgámkiválasztás

Vitaminokkal, ásványi anyagokkal és gyógynövényekkel Már az ősi Kínában is ismerték az amalgámtömést mint a fogszuvasodás kezelési módját. Európában 150 évvel ezelőtt Franciaországban vezették be először, de amikor az első orvos Amerikába kivitte a módszert, ott sarlatánnak kiáltották ki az illetőt, lecsukták, és az amalgámot betiltották. Több országban viszont 1938-tól kezdődően kötelező tömési módként vezették be…


A szájüregi rákok, rákelőző állapotok korai felismerése és kezelése

A rosszindulatú daganatok, ezen belül a rák (karcinóma) előfordulási gyakorisága világszerte növekszik. Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és hazánkban is a leggyakoribb halálokot a keringési rendszer betegségei után másodikként a daganatok okozta halálozás képezi. Magyarországon a daganatos megbetegedések aránya más országokkal összehasonlítva, kiemelkedően magas.


A fluoridok szerepe a fogszuvasodás megelőzésében

A fluoridok (melyek a fluornak - F- - különböző más elemekkel, illetve vegyületekkel alkotott sóit jelentik) alkalmazása világszerte több évtizedes tapasztalatra tekint vissza, és a fogászatilag fejlett országokban az utóbbi évtizedekben észlelt nagymértékű fogszuvasodás-csökkenés elsősorban a fluoridok kiterjedt és következetes alkalmazásának tulajdonítható.
Amerikai kutatók 1942-ben publikálták vizsgálataik eredményét 20, egyesült államokbeli városra vonatkoztatva, ahol az ivóvíz literenként kb. 1 mg fluort tartalmazott. A 12-14 év közötti gyermekek fogszuvasodás-előfordulása 50 százalékkal volt alacsonyabb, mint hasonló körülmények között élő, de fluormentes ivóvizet fogyasztó gyermekeké. Az ivóvíz mesterséges fluorozását elsőként 1946-ban vezették be az USA-ban és Kanadában. Az azóta eltelt évtizedekben a fluoridos megelőzés módszereivel elvileg és gyakorlatilag számtalan ország és kutató foglalkozott.


A fogszuvasodás és a fogágybetegség fogalma

A caries: fogszuvasodás - régebbi meghatározása szerint a fognak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a mélybe progrediáló idült folyamat, amely a kemény fogszövetek nem gyógyuló roncsolását okozza


A fogágybetegség klinikai képe, lefolyása és kezelése

A fogágybetegség számos olyan, a fogágyra lokalizálódó betegséget, tünetet foglal magában, melynek hátterében egyéb - szisztémás - megbetegedés is állhat. Ezek ritkábban fordulnak elő. A fogágybetegség leggyakoribb típusa a fogágygyulladás, melyet azonban mindig megelőz az íny gyulladása.


A fogbetegségek megelőzésének lehetőségei a táplálkozási szokások megváltoztatása útján

A fogszuvasodás és a fogágybetegségek megelőzési lehetőségeit tekintve, a táplálkozási tényezők közül a civilizált országokban ma a legnagyobb szerepet a magas cukor-, illetve szénhidrátfogyasztásnak tulajdonítják.


A fogszabályozó kezelés

Fogazati rendellenességek alatt tágabb értelemben az arc-és állcsontok fejlődési rendellenességeit értjük, a fogsorívek hibás állását, illeszkedését, szűkületét, a szám feletti fogak jelenlétét, egyes fogak hibás állását, elhelyezkedését.


A fogszuvasodás ellátása

A kezdeti, még üregképződéssel nem járó szuvasodás helyi kezelésekkel - fluoridtartalmú ecsetelések, cukormentes rágógumi rágása, melyek elősegítik az ásványi anyagok lerakódását a nyálból a zománcba - és megfelelő táplálkozásmódosítással - cukrok, édességek kerülése - megállítható.
A már üregképződéssel járó fogszuvasodás ellátása, megfelelő előkészítés után, tömés behelyezésével oldható meg.


A fogszuvasodás és a fogágybetegség elterjedtsége és okai

A civilizált emberiség 96 százalékának a fogazata nem egészséges: az 50 év felettiek fele már elvesztette saját fogait, a 2 éves gyermekek 50 százalékáriak van szuvas foga, a 15 éves korosztály fogainak több mint a fele szuvas, és háromnegyed részüknek ínygyulladása is van. A fogak elvesztését különböző életkorban a fogszuvasodás és a fogágybetegségek közel azonos súllyal okozzák.


A fogszuvasodás és következményes betegségei

A fogszuvasodás (caries) mind a tejfogak, mind a maradó fogak koronáján kedvezőtlen körülmények között már röviddel a fog áttörése után megindulhat.
Kezdeti formájában (incipiens caries) fehér foltot láthatunk, mely a fogzománc ásványi anyagainak kioldódására utal. Ebben a fázisban még visszafordítható, reverzíbilis a folyamat. Továbbhaladása esetén a porózussá vált zománcban kialakul a carieses üreg, a "lyuk", mely a zománc után a dentinre (a fog alapállományára) is ráterjedhet, s azt elpusztítva eléri a fogbelet.


| | 12 | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop