A szájüreg (szájszag, afta, rák)

Vigyázzon a fogaira és az ínyére, ez nem csak a mosolyát segít megőrizni. A jó szájhigéné kedvezően befolyásolja az egészségünk alakulását is, csökkenti egy sor súlyos betegség kockázatát, és talán az időskori memóriaromlást is megelőzi.

Szájápolás, fogszabályozás

Mivel mind a caries, mind a parodontopathiák keletkezésében a fogon megtapadó plakknak döntő jelentőséget tulajdonítanak, a prevencióban törekedni kell a dentális plakk és a fogkő eltávolítására.

Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás

Bosszantóan széles a választék, ha az ember egy tubus fogkrémet akar vásárolni. A fogkő a fontosabb? Vagy a fluorid? Esetleg mindkettő? És mi van a fehérítő vagy a gyógynövényes termékekkel?

Állkapocs, állízület

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető fogcsikorgatás (bruxizmus).

A rágógumi szerepe a fogszuvasodás megelőzésében

Bár a rágógumi nem tartozik a táplálékokhoz, a fogazatra gyakorolt hatása hosszú ideig vita tárgyát képezte, és sokan a rágógumizást rossz szokásnak tartották. Az utóbbi években - főleg angolszász kutatók - sokat foglalkoztak a rágógumi rágása által kiváltott fokozott nyálelválasztás esetleges kedvező hatásával a caries kialakulásának meggátlásában.


A szájhigiéné szerepe a megelőzésben

Mivel mind a caries, mind a parodontopathiák keletkezésében a fogon megtapadó plakknak döntő jelentőséget tulajdonítanak, a prevencióban törekedni kell a dentális plakk és a fogkő eltávolítására. A dentális plakk eltávolítására mechanikus eszközöket és kémiai anyagokat próbáltak alkalmazni.


A szájüregi rákelőző állapotok (praecancerosisok)

A karcinómát általában, így a szájüregi rákot is, megelőzhetik olyan nyálkahártya-elváltozások, amelyek rosszindulatú átalakulásra hajlamosak. Az elváltozások már hónapokkal vagy évekkel a rák kialakulása előtt jelentkezhetnek, vagy a már kifejlett rákos elváltozások mellett találhatók. Ma az Egészségügyi Világszervezet definíciója alapján praecancerosus (rákelőző) elváltozásokat és állapotokat különböztetünk meg. E meghatározás szerint praecancerosus elváltozásnak tekintjük az olyan, klinikailag és szövettanilag kóros elváltozásokat, melyekből a karcinóma gyakrabban alakul ki, mint a hasonló területre jellemző normális nyálkahártyán (leukoplakia, erythroplakia).


Az elvesztett fogak pótlásának lehetőségei

A skandináv országokban a mintegy 25-30 éve elkezdett, és azóta is szisztematikusan gyakorolt megelőző módszerek, a fogak megtartására irányuló törekvések sikerrel jártak. Ezekben az országokban az időskorú népesség nagy része is saját fogakkal rendelkezik, 65 év körül a szájban lévő megtartott fogak száma 21-26 között van, a fogak pótlására tehát alig van szükség. A fogorvosok fix pótlást ritkán, kivehető fogsort (részleges vagy teljes protézist) alig készítenek. Ezzel szemben Magyarországon a fogelvesztés olyan mértékű, hogy az 50 év feletti lakosság fele már fogsorviselésre szorul.


A szájüreg, fogazat

A szájüreg a fogazattal és a csatlakozó nyálmirigyekkel a tápcsatorna kapuját képezi. Hiányos működése a tápcsatorna és az emésztőrendszer különböző megbetegedéseihez, zavaraihoz vezethet. A rágóképesség csökkenése korlátozza a táplálékfelvételt, gátolja a rostdús, fizikai tulajdonságaiknál fogva jó rágást kívánó élelmiszerek felaprózását. Közismert, hogy hiányos rágófunkció esetén a nyálenzimek aktivitása is csökken, s a gyomor-bél traktusba többé-kevésbé emésztetlen, illetve a fontos tápanyagokat nem tartalmazó pépes ételek jutnak, amelyek könnyen okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, sőt komolyabb elváltozásokat (fogyás, gyengeség) is.


Fájó ajkak

Ha a száj fájdalmasan piros és be is van duzzadva, az nem mindig a megfázás jele. Elsősorban akkor nem, ha a szájnyálkahártya gyulladása rossz szájszaggal is párosul. Ilyenkor vírusok, gombák vagy baktériumok állnak a háttérben. Ilyen tünetek esetén minél kisebb a gyermek, annál gyorsabban kell felkeresni a gyermekorvost, hogy a kiváltó okot tisztázni lehessen.


Állkapocs, izomfájdalom és izomfeszülés

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető fogcsikorgatás (bruxizmus). A legtöbb ember a függőlegesen tartott mutató-, középső-, vagy gyűrűsujjának hegyét könnyen betolhatja felső és alsó metszőfogai közé. Az izmokkal kapcsolatos problémákban szenvedőknél ez a rés rendszerint szűkebb.


Állkapocs lazulás

A rágóízületet összetartó szalagok megnyúlása miatt alakulhat ki a laza állkapocs. Kilazult állkapocs esetén az állkapocs előrefelé kicsúszhat a vápájából, ami fájdalomhoz, a szájzárás kivitelezhetetlenségéhez vezethet. Ez többször is kiújulhat.


Állkapocs ízület működési zavara

Működési zavarról akkor beszélhetünk, ha az ízületi porckorong a normális helyzeténél előbbre helyezkedik el. Az ízületek behatárolatlan működési zavaraiban a porckorongok sohasem térnek vissza eredeti helyzetükbe, és az állkapocsmozgások beszűkülnek. A gyakrabban előforduló, behatárolt működési zavar esetében a porckorong csak szájzáráskor helyezkedik el a normális helyzeténél előbbre. A száj nyitásakor az állkapocs előrecsúszásával a porckorong visszaugrik, és kattanó hangot hallat. A száj bezárásakor más hanghatás mellett újra előre kerül.


Arc fejlődési rendellenességek

A temporomandibuláris ízület veleszületett rendellenességei ritkák.


| | | 13 | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop