A szájüreg (szájszag, afta, rák)

Vigyázzon a fogaira és az ínyére, ez nem csak a mosolyát segít megőrizni. A jó szájhigéné kedvezően befolyásolja az egészségünk alakulását is, csökkenti egy sor súlyos betegség kockázatát, és talán az időskori memóriaromlást is megelőzi.

Szájápolás, fogszabályozás

Mivel mind a caries, mind a parodontopathiák keletkezésében a fogon megtapadó plakknak döntő jelentőséget tulajdonítanak, a prevencióban törekedni kell a dentális plakk és a fogkő eltávolítására.

Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás

Bosszantóan széles a választék, ha az ember egy tubus fogkrémet akar vásárolni. A fogkő a fontosabb? Vagy a fluorid? Esetleg mindkettő? És mi van a fehérítő vagy a gyógynövényes termékekkel?

Állkapocs, állízület

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető fogcsikorgatás (bruxizmus).

Állkapocs ízületi gyulladás és artrózis

Az ízületi gyulladás ugyanúgy érintheti a rágóízületet, mint a szervezet bármely más ízületét. Az artrózis degeneratív ízületi megbetegedés, melyre jellemző az ízületi porcok elfajulása; inkább idősebbekben jelentkezik. A rágóízület porca nem annyira erős, mint a többi ízületé. Mivel az artrózis gyakran akkor alakul ki, amikor a porckorong már hiányzik, vagy lyukacsos, a száj nyitásakor, zárásakor reszelő érzés jöhet létre.


Állkapocs ízület elcsontosodás (ankilózis)

Az ankilózis az ízületet alkotó csontok összecsontosodása, vagy az azt körülvevő szalagok elmeszesedése miatt az ízületi mozgások elvesztését jelenti.


Gyökércsúcs körüli tályog

A gyökércsúcs körül kialakuló tályog általában a fogról a környező szövetekre terjedt gyulladás következtében létrejött gennygyülem.


Szájüregi sebek, fekélyek és kinövések

A két héten belül nem gyógyuló sebeket ajánlatos orvossal vagy fogorvossal megvizsgáltatni, főképpen ha fájdalmatlan. A pofa vagy az ajkak belső felszínén létrejövő fájdalmas sebek okai általában kevésbé jelentősek; afták, vagy véletlen ráharapások jöhetnek szóba.


Nyelv elváltozások

A nyelvfájdalom leggyakoribb oka a sérülés. A nyelvben számos fájdalomérző és tapintó idegvégződés van, és a test legtöbb részénél jóval érzékenyebb a fájdalomra. A nyelven gyakran alakulnak ki véletlen beharapások, de a sérülések gyorsan gyógyulnak. Éles, törött csonk, vagy fog jelentékeny kárt tehet ebben az érzékeny szövetben.


Ajkak elváltozásai

Változás történhet az ajkak méretében, színében, vagy felületében. Egyes elváltozások ártalmatlanok - például idős korra az ajkak elvékonyodhatnak. Más jelenségek betegségre figyelmeztethetnek.


Herpesz (szájüreg)

Az elsődleges, szájüregi herpeszfertőzés (primer herpeticus gingivostomatitis) a herpesz szimplex vírusfertőzés kezdeti szakaszában alakul ki. Gyors ütemben kifejlődő, fájdalmas aftákat okozhat a fogínyen, valamint a szájüreg más területén. A másodlagos herpesz (visszatérő ajakherpesz) a vírus helyi aktiválódásának következménye.


Nyálmirigyek elváltozásai

A legnagyobb nyálmirigy-pár közvetlenül az állkapocs szöglete mögött, a fül előtt helyezkedik el. Két pár kisebb méretű nyálmirigy a szájfenék alatt található. Apró nyálmirigyek elszórtan az egész szájüreg területén fellelhetők.


Szájnyálkahártya színeltérések

A szájnyálkahártya természetes vöröses színe vérszegénységben sápadtabbá, világosabbá válhat. Amennyiben a vérszegénységet kezelik, az eredeti árnyalat visszatér.


Szájüreg betegségei

A szájüregben kialakuló elváltozások közé sokféle sérülés és kinövés tartozik, mint például az afta vagy a daganatos kinövés. Bizonyos színváltozások jöhetnek létre a szájüreg és a szájpad belső felszínén. Egyéb betegség tünete lehet a rossz szagú lehelet, valamint a nyálmirigyek rendellenességei.


| | | | 14 | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop