A szájüreg (szájszag, afta, rák)

Vigyázzon a fogaira és az ínyére, ez nem csak a mosolyát segít megőrizni. A jó szájhigéné kedvezően befolyásolja az egészségünk alakulását is, csökkenti egy sor súlyos betegség kockázatát, és talán az időskori memóriaromlást is megelőzi.

Szájápolás, fogszabályozás

Mivel mind a caries, mind a parodontopathiák keletkezésében a fogon megtapadó plakknak döntő jelentőséget tulajdonítanak, a prevencióban törekedni kell a dentális plakk és a fogkő eltávolítására.

Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás

Bosszantóan széles a választék, ha az ember egy tubus fogkrémet akar vásárolni. A fogkő a fontosabb? Vagy a fluorid? Esetleg mindkettő? És mi van a fehérítő vagy a gyógynövényes termékekkel?

Állkapocs, állízület

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető fogcsikorgatás (bruxizmus).

Amalgámcsapda

A nehézfémek milyen sokféle, lappangó és nehezen kideríthető panaszt idézhetnek elő. Az egyik legfontosabb és szervezetünket naponta bombázó nehézfémfajta az amalgámban található higany, amelynek többek közt a krónikus, nehezen kezelhető gombásodás is a számlájára írható.


Új fogak felnőttkorban génterápiával

SAN ANTONIO - Mary MacDougall fogász-kutató a University of Texas Health Science Center egy zsúfolt, eldugott laboratóriumában nagy terveket szövöget.


A száj- és garatnyálkahártya- daganatok megelőzése

Az onkológiai megbetegedésekben az önvizsgálatok szerepe növekvőben van. Ezt főként a felvilágosító képzések, előadások és a médiában folyó tájékoztatás teszi lehetővé.


Megelőzhetőek-e a szájüregi és garatdaganatok?

Szomorú aktualitás kapcsán merült fel a kérdés ismételten a témával foglalkozó szakemberekben. Európai statisztikákban a betegcsoportban élenjárunk: hazánkban regisztrálják évente a legtöbb új megbetegedést. A gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban működő, a fej-nyak daganataival foglalkozó onkológiai szakembercsoport évente 180-200 új beteget vizsgál és tesz javaslatot az optimális onkológiai kezelésre. Az elmúlt év statisztikáit vizsgálva döbbenetes adat mutatkozik.


fogREND

Valaha a kínaiak rugalmas selyemszállal próbálták sorbaállítani a fogakat. A modern értelemben, vett fogszabályozás csak a század elején, illetve a világháború után indult lényeges fejlődésnek. Ekkor már nem aranyból, hanem különféle fémötvözetekből készültek a fogakra helyezhető készülékek, de robbanásszerűen az elmúlt húsz évben haladt előre e tudomány. Mindez a technikai lehetőségeknek, és a növekvő keresletnek köszönhető, mely leginkább a civilizált országok lakosságának körében jelentkezett. Tévedés lenne azt gondolni, hogy mindössze esztétikai megfontolásból; a rágás hiánya, a csecsemőtáplálkozás nem megfelelő volta, a csírahiányos környezet, és a szorongáson alapuló parafunkciók: köröm- és tollrágás, ujjszopás következtében kialakuló fogazati rendellenességek teszik szükségessé a fogsor művi rendezését. Budapesten például, az elmúlt tíz évben meghétszereződött az allergiás gyerekek száma. Ôk betegségük folyamán "szájlégzőkké" válnak, ezért fogsoruk záródása rossz irányba fejlődik. Ennek eredménye egy jellegzetes hosszúkás arcforma.


Fogszuvasodás ellen csokoládét!

A kakaóbab olyan anyagokat tartalmaz, mely gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumokat, és ez a gátlás erősebb a magas cukortartalom okozta fogkárosító hatásnál.


Igen hatásosak a fogvédő bevonatok

A fogvédő bevonatok hosszantartó és igen hatékony védelmet nyújtanak a fogak romlása ellen, derül ki egy új felmérésből.


Hogyan viselhetjük el könnyebben a fogorvosi kezelést?

Ha ideges leszel, amikor a fogorvosi kezelésre gondolsz, nem vagy egyedül. Körülbelül 35 millió amerikai érez félelmet a kezelés gondolatára. Elviselhetőbbé teheted a dolgot, ha a következő tanácsokat elfogadod:


A nőknek speciális szájápolásra van szükségük

Pusztán női mivoltuk miatt a nőknek különleges szájápolásra van szükségük. A nők szájüregének egészségét az életük folyamán bekövetkező hormonális változások is befolyásolják. A pubertással, terhességgel, menopauzával és az orális fogamzásgátlókkal összefüggő hormonális ingadozások miatt a nők fogékonyabbak a különböző fogínybetegségek iránt.


Félelem nélkül

Az első maradandó fogak előtörésekor alkalmazható a barázdazárás, az eljárást tehát úgy hat-éves kor tájékán célszerű elvégezni. Az időpont azért is fontos, mert a beavatkozás, bár egyáltalán nem fájdalmas, mégis időigényes és együttműködést is igényel a gyermek részéről. Erre az iskoláskorú gyermek nagy valószínűséggel már alkalmas.


| | | | | 15 | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop