A szájüreg (szájszag, afta, rák)

Vigyázzon a fogaira és az ínyére, ez nem csak a mosolyát segít megőrizni. A jó szájhigéné kedvezően befolyásolja az egészségünk alakulását is, csökkenti egy sor súlyos betegség kockázatát, és talán az időskori memóriaromlást is megelőzi.

Szájápolás, fogszabályozás

Mivel mind a caries, mind a parodontopathiák keletkezésében a fogon megtapadó plakknak döntő jelentőséget tulajdonítanak, a prevencióban törekedni kell a dentális plakk és a fogkő eltávolítására.

Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás

Bosszantóan széles a választék, ha az ember egy tubus fogkrémet akar vásárolni. A fogkő a fontosabb? Vagy a fluorid? Esetleg mindkettő? És mi van a fehérítő vagy a gyógynövényes termékekkel?

Állkapocs, állízület

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető fogcsikorgatás (bruxizmus).

Kommentár: implantátumok a hiányzó fogak helyett

Ha baleset vagy betegség miatt elveszett egy fogunk, a fogorvos valószínűleg implantátumot fog javasolni. A fogbeültetés örök és biztos megoldás a hiányzó fogak helyett.


Megtalálták a fogínybetegségek genetikai markerét

Első alkalommal sikerült azonosítani egy genetikai markert, amely a kutatók állítása szerint hatszorosára növeli a komoly ínybetegségek kialakulásának rizikóját.


Rendetlen fogágyak

A fogágybetegség nem civilizációs ártalom, a magasabb egészségügyi kultúrával rendelkező országokban alacsonyabb a betegség előfordulási gyakorisága és intenzitása. Nem úgy, mint Magyarországon, ahol a fogelvesztések 55%-áét a fogszuvasodás, 45%-áért a fogágybetegség tehető felelőssé. Az 50 év feletti korcsoportokban viszont az összes fogeltávolítás 70%-a írható a fogágybetegség rovására. Ma tehát a magyar felnőtt lakosság igen jelentős hányada súlyos fogágybetegségben szenved, ami az általános immunrendszert és az egész szervezetet komolyan megterhelt, hiszen 32 fogat alapul véve ez tenyérnyi szabad, nyitott sebfelületet jelent, amelyen keresztül mikroorganízmusok tömegesen kerülhetnek közvetlenül a véráramba.


Tényleg olyan veszélyes a fluorid?

Első ránézésre olyan, mint egy higítószer vagy egy epoxiragasztó csomagolásán olvasható figyelmeztetés, de majdnem egy éve minden olyan fluoridos fogkrém oldalán olvasható, amelyet az Egyesült Államokban forgalmaznak.


Gyógyír érzékeny fogakra

Olyan, mintha csillagokat látna, amikor hideg ér a fogaihoz. De akkor is ugyanezt érzi, amikor kicsit melegebb étel vagy ital kerül a szájába? Ha igen, akkor önnek érzékenyek a fogai. Szerencsére ma már a különböző fogbántalmakra különféle fogkrémeket vásárolhatunk, így megszabadulhatunk a kellemetlen tünetektől. De nézzünk utána, mit tehetünk még érzékeny fogaink érdekében!


Fognyűvő gombák

Ez idáig a fogorvosok azt gondolták, hogy a fogszuvasodás csak bakteriális eredetű lehet. A sokak szájüregéből kimutatható gombákat csupán másodlagos károsítóknak tartották. Azt feltételezték, hogy ezek csak azután látnak munkához, amikor már egy károsodott fogba befészkelték magukat, és ott elszaporodtak... Ebben azonban már sok gyermekfogász nem hisz többé.


Fog-adjuk meg!

Amióta mélyebben kell a fogorvosnál a zsebünkbe nyúlnunk, egyre növekszik azok száma, akik élénken érdeklődnek a szájhigiénia iránt. Az alábbiakban áttekintést adunk a fogromlást és a különböző szájbetegségeket megelőző új és ideális irányzatokról.


Fogápolás, szájhigiénia

A szájüregi betegségek - fogszuvasodás, fogágybetegségek, a fogazat alaki-számbeli rendellenességei, daganatok, nyálkahártya kóros elváltozásai - hazánkban rendkívül elterjedtek, szinte népbetegségnek tekinthetők. Az emberek nagy része a fogazat és a száj elváltozásait nem tekinti betegségnek, pedig ezek is az egészséges test részei, hiányuk vagy kóros folyamataik a szervezet egyensúlyát veszélyeztetik.


Milyen hosszú életű az implantációs fogpótlás?

A hosszú távú sikeresség több tényezőtől függ. Így a páciens általános egészségi állapotától, szájhigiéniájától, az implantáció, valamint a fogpótlás kivitelezésétől. Magára a beültetett implantátumra nem mondhatjuk, hogy ez 5 évig, ez a másik pedig 8 évig fog tartani! Ezt előre még egy élő fogra sem lehet megmondani. Azt tudjuk, hogy vannak 20-25 éve kiválóan funkcionáló implantátumok, de az egész modern implantológia nem is idősebb ennél. Ami biztos, hogy az implantátumok környezetében az állcsontok sorvadási folyamata lényegesen lelassul. Elvileg semmi akadálya nincs annak, hogy optimális esetben a beültetett implantátum a páciens élete végéig funkcionáljon.


A beülteséses fogpótlás (3.) - A fogászati implantáció

A fogászati implantáció egy olyan eljárás, amelynek során az élet során elvesztett fog (vagy fogak) helyére speciális szövetbarát anyagból készült műgyökeret „ültetünk" az állcsontba azzal a céllal, hogy arra fogpótlást lehessen készíteni. Az implantátum anyaga általában titán.


| | | | | | | 17 | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop