Diéta emlőrákban

A kiegyensúlyozott életmódnak jelentős szerepe van úgy a daganat megelőzésében, mint a kezelések alatt és azt követően. A kemo-, sugár- és hormonterápia, valamint a műtétek idején fordítsunk különös figyelmet a helyes étrendre.

emlőrák, diéta | InforMed Hírek5   InforMed
Miért fontos a megfelelő táplálkozás?

MERT SEGÍT
• megtartani az erőnlétet;
• a szervezetnek újraépíteni a kezelések és betegség következtében
• lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket;
• a kezelések következtében megjelenő mellékhatások legyőzésében;
• a fertőzések megelőzésében, illetve leküzdésében.

Mire figyeljünk?

Törekedjünk arra, hogy minden ételféleséget fogyasszunk: kenyérfélék, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, tejtermékek. Fogyasszunk több magas fehérjetartalmú ételt: tej, tejtermék, hüvelyesek, olajos magvak, halak, baromfi, tojás. Némelyeknek az emlődaganat kezelése kapcsán megváltozik a testsúlyuk. Fontos, hogy igyekezzünk megtartani az ideális testsúlyt megfelelő étrenddel és fizikai aktivitással (min. 30 perc/nap). Hetente ellenőrizzük testsúlyunkat. Ha egy hónapon belül 3 kg-ot meghaladó, nem szándékos fogyást vagy hízást észlelünk, forduljunk orvoshoz, kérjük dietetikus tanácsát.

Étrend-kiegészítők

Ellentétben az általános hiedelemmel, a legtöbb nőnek az emlődaganat kezelése alatt nincs szüksége étrend-kiegészítőkre. A megszokott étrend megfelelő átalakításával biztosítható a szervezet számára a szükséges energia- és tápanyagmennyiség. Az étrend-kiegészítők használata előtt kérjük ki orvosunk tanácsát, néhány közülük káros kölcsönhatásba léphet a kezelésre használt szerrel.

TÁPLÁLKOZZUNK VÁLTOZATOSAN!

• Együnk naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt.
• Válasszuk a teljes őrlésű gabonákból készült élelmiszereket, ételeket (barna rizs, köles, tönkölybúza, hajdina, rozs, zab- és búzakorpa…).
• Igyekezzünk még többféle fehérjeforrást beépíteni: halak, hüvelyesek, magvak.
• Olvassuk el figyelmesen az élelmiszerek címkéjét; vásároljuk elsősorban zsírszegény, alacsony só-, cukor és transzzsírsav- (TFA) tartalmú termékeket.
• Kevés és elsősorban növényi eredetű zsiradékot használjunk az ételek elkészítésekor (olíva, repce, lenmag, dió, szezámmag, szója…).
• Az aromás főzést, párolást, grillezést részesítsük előnyben, alufóliában, cserépedényben, kuktában készítsük ételeinket.
• Biztosítsuk a megfelelő folsav-, D-vitamin- és kalciumbevitelt: tej, tejtermék, sötétzöld és sárga zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes őrlésű gabonák.
• Mérsékeljük az alkoholfogyasztást – nőknél 1 pohár alkoholos ital/napra pl.: száraz vörösbor.


Ahogy minden ember kicsit eltérően reagál a daganat kezelésére, ugyanígy az ételekre is. Ha problémája van az evéssel, kérje az orvosát, hogy küldje dietetikushoz, aki egyénre szabottan segít a helyes étrend kialakításában.

Henter Izabella
dietetikus
| emlőrák, diéta
2007-10-02 19:41:36