Diétás szempontok a daganatos megbetegedésben
A megfelelő diéta fontos része a daganatos megbetegedések kezelésének, illetve megelőzésének. A szervezet szükségleteinek optimális biztosítása ugyanis nagymértékben hozzájárulhat az állapot javulásához, illetve a további károsodások megelőzéséhez.
Az általános anyagcsere-állapot javulásával növelhető a gyógyulás esélye, mivel megfelelő feltételeket teremt a daganatellenes kezelés számára. Ezért fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, ami a mai szokásainkat figyelembe véve, főként a fehérje- és zsírbevitel korlátozását és a rostfogyasztás emelését jelenti.
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni az egyes tápanyag-összetevők mennyiségi viszonyát (szénhidrát, zsír, fehérje: 5:3:2), rosttartalmát, a tartósításra alkalmazott módszereket, az ételkészítési eljárásokat, és az általános anyagcsere-állapotot (elhízás, stressz, alkoholizmus, dohányzás stb.).
Lényeges szempont, hogy az elfogyasztott étel-ital ne legyen túl forró, illetve túl hideg. Naponta többször kell enni, de egyszerre csak keveset. Az ételeket jól meg kell rágni és nyugodt körülmények között kell elfogyasztani.
Korlátozni kell a hús- és húskészítmények fogyasztását. Lehetőleg a bőr nélküli pulykát, csirkét, a sovány marha- és borjúhúst kell előnyben részesíteni. Kerülni kell a zsíros és a füstölt, pirított és az erősen sózott húsokat.
Az ételek készítésénél a kevés zsírral történő eljárásokat kell alkalmazni (teflon, alufólia, mikrohullámú sütő stb.). A zsiradékok közül a növényi olajok, margarinok használata javasolt, korlátozott mennyiségben. Az olajat újra nem szabad felhasználni. A leghelyesebb az, ha az olajat nem hevítik, hanem a már kész ételhez adják.
A tej biológiailag értékes tápanyag, könnyen emészthető, értékes ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz. A zsírszegény tej fogyasztása javasolt, ugyanez érvényes a többi tejtermékre is. Különösen kedvező hatásúak a fermentált tejtermékek.
A zöldségek és gyümölcsök rost-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmuknál fogva jelentős szerepet játszanak a táplálkozásban. Lehetőleg nyersen, avagy párolva (de nem szétfőve), héjával együtt kell fogyasztani.
A rost szerepe ugyanis, hogy gyorsítja a béltartalom áthaladását a vastagbélen, ezzel gátolja a mérgező anyagok felhalmozódását. A vitaminok és ásványi anyagok pedig erősítik a szervezet ellenálló képességét.
Ezért az étrend bőségesen tartalmazzon salátát, főleg nyersen, egy kevés olajjal, ecettel, citrommal. Ezeket a salátákat célszerű az étkezések előtt fogyasztani.
Ajánlatos a teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyerek fogyasztása. Csökkenteni kell az étrendben az édességek, tésztafélék, sütemények fogyasztását.
Édesítésre kevés mesterséges édesítő és méz is használható. Kerülni kell az erős fűszerezést és mérsékelni kell a konyhasó fogyasztását. Csökkenteni kell a kávé mennyiségét és kerülni kell az alkoholfogyasztást, valamint a dohányzást. Ezek főként együttesen fejtik ki káros hatásukat .
Kerülendő | Javasolt |
fehér kenyér | teljes gabonaszemből készült kenyér |
finom liszttel készült sült ételek | teljes gabonaszemekből készült sült ételek |
alacsony rosttartalmú cereáliák | magas rosttartalmú cereáliák: zab-, rizs- és kukoricapehely, korpa stb. |
hántolt fehér rizs | hántolatlan barna rizs |
hámozott gyümölcsök | héjas gyümölcsök |
sült burgonya | sült burgonya héjában |
zsírral, olajjal, vajjal készült rántásos főzelékek | párolt vagy mikrosütőben készült készült zöldségek |
teljes, zsíros tej; tejszín; tejföl | alacsony zsírtartalmú tej, író, sovány tejföl joghurt, kefir |
vaj, margarin | alacsony zsírtartalmú vajkrém, lekvár, méz |
magas zsírtartalmú sajtok, füstölt sajt | sovány sajtok |
majonéz, olajjal készült mártások | paradicsommártás, citromlé, sovány mártások, sovány joghurt, kefir |
zsír, étolaj | olívaolaj, tengeri halak és emlősök olaja, hidegen sajtolt olaj |
mindenfajta zsíros hús(elsősorban disznóhús), kolbász; pácolt, füstölt, erősen megsütött vagy sózott ételek | sovány borjú-, marha-, bárányhús; esetleg sovány disznóhús; |
zsírban sütött, grillezett, főzött, párolt, mikrosütőben készített szabad tűzön sütött ételek ételek, | bőr nélküli szárnyas- húsok; hal |
édes tészták, édességek, sütemények, | friss gyümölcsök |
Hozzávalók:
40 dkg sárgarépa, 30 dkg morzsolt kukorica, 10 dkg marinált paprika. 1 csokor snidling, 3 evőkanál salátaolaj,1 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál citromlé, ecet, cukor, só.
Készítése:
A sárgarépát megtisztítjuk, egyforma vékony hasábokra vágjuk. Annyi vizet forralunk, hogy ellepje a sárgarépát. Ecettel, sóval, egy kevés cukorral ízesítve, a forrástól számított néhány percig főzzük, majd leszűrjük, és salátástálba tesszük. Ugyanebben a lében ugyancsak néhány percig főzzük a kukoricát és leszűrve hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát is. A citromlevet, a mustárt, az olajat és a mézet simára keverjük, majd ráöntjük a zöldségekre és óvatosan összekeverjük. Végül a nagyon finomra vágott snidlinggel meghintjük és befedve jól lehűtjük.
Gyógyító saláta
Finom saláta készíthető feketeretekből, tormából és zellerből. Egy-egy részt mindegyikből lereszelünk és jénai tálba összekeverjük, majd lefedjük, hogy az aromák összeérjenek. Balfi vízzel, mézzel, citrommal, tengeri sóval készül hozzá az öntet. Azonnal is fogyasztható, de hűtőben tárolva sokáig eltartható.
2019-11-25 22:26:40