Folyékony étrend

A folyékony étrendet általában a betegségek akut szakaszában alkalmazzák. Ez a megszorítások legszigorúbb formája, mely teljes kíméletet biztosít az emésztőrendszer és az egész szervezet számára.

diéta, folyékony étrend, recept | InforMed Hírek9   InforMed | Szendei, K.
Az ételeket folyadékokból és a száj hőmérsékletén folyékonnyá váló pépekből, zselékből és kocsonyákból állítjuk elő, áttöréssel, turmixolással, átszűréssel, melyek minél többszöri étkezés során kerülnek elfogyasztásra.

Mivel a betegek jó része általában étvágytalansággal is küzd, fontos kiemelni, hogy többször étkezzen inkább kevesebbet!

Dúsítás

Nagyon nehéz ezzel az étrenddel fedezni a szervezet tápanyagszükségletét, ezért előtérbe kerül a dúsítás. Hogy mivel dúsítunk az attól függ, hogy melyik tápanyag mennyiségét szeretnénk növelni.

Szénhidrát tartalom: méz, cukor.

Zsír tartalom: vaj, margarin, olaj, tejszín, tojássárgája, zsíros tejpor, zsíros tej.
Ezeket könnyen az ételbe keverhetjük anélkül, hogy megváltozna annak jellege. Ezekkel egyben az energia bevitel is fokozódik.

Fehérje tartalom: tojás, tojásfehérje, sovány sajt, sovány túró tejpor, fehérjekoncentrátum, máj búzacsíra, szójaliszt felhasználása az ételek készítéséhez.

Vitamin tartalom: friss gyümölcs és zöldség préslevekkel, citrommal, csipkebogyó teával növelhetjük. De ezek alkalmazásánál vegyük figyelembe a beteg állapotát, illetve a betegség jellegét, mert egyes gyümölcslevek, illetve a citrom erősen savas hatásúak. Például nyelőcső gyulladás vagy gyomor fekély akut szakaszában ne alkalmazzunk!

Tálalás

Figyeljünk oda az ételek tetszetős tálalására, mely növeli az étvágyat, és a beteg hangulatát. Mivel a folyadékok felveszik a tálaló edény alakját, ezért ezek váltogatása színesebbé, változatosabbá tehetik az amúgy igen egyhangú étkeket.

A változatosságot biztosíthatjuk még a különböző zamatú, ízű, színű, alapanyagú, hőfokú készítmények váltakoztatásával.

Alkalmazható ételek, italok

Kakaó, tejeskávé, tea, gyümölcs és zöldségprés levek, turmixok, levesek levesbetét nélkül, áttörve vagy turmixolva, krém- és püré levesek, mártások, sodók , híg főzelékek (áttörve vagy turmixolva).

Minta étlap

Reggeli: habos tejszínes kakaó
Tízórai: banánturmix dúsítva(fehérje koncentrátummal vagy tejporral)
Ebéd: zellerkrém leves, vanília sodó
Uzsonna: túróturmix
Vacsora: híg zöldborsó főzelék turmixolva dúsítva tejszínnel, vagy vajjal
Utóvacsora: tej

RECEPTEK

A továbbiakban a mintaétrend receptjei olvashatók.

Túróturmix

Hozzávalók:
• 50 g túró
• 150 ml tej
• 50ml tejszín
• 10 g cukor

Elkészítés módja: a túrót a tejjel, tejszínnel és a cukorral összeturmixoljuk. Szórhatunk a tetejére fahéjat.

Eperturmix

Hozzávalók:
• 100 g friss v. fagyasztott eper
• 100 ml narancslé
• 40 g cukor
• 60 ml tejszín
• 2 teáskanál citromlé

Elkészítés módja: az epret a citromlével összeturmixoljuk, majd hozzáöntjük, a narancslevet, cukort és a tejszínt. Ezt követően 20-30 másodpercig turmixoljuk.
Tipp: Frissen facsart citromlevet használjunk, ne koncentrátumot!

Banánturmix

Hozzávalók:
• 1 db banán
• 200 ml tej
• 20 g cukor
• 1 db tojás
• 1-2 kanál tejpor

Elkészítés módja: a banánt meghámozzuk, feldaraboljuk. Turmixgépbe tesszük a tejet, cukrot, tejport, tojást és a banánt. Egy percig turmixoljuk.

Zellerkrém leves:

Hozzávalók:
• 1 nagy zellergumó
• 2 ek olaj
• só
• bors
• szerecsendió
• (esetleg 1 kis gerezd fokhagyma)
• leveskocka vagy vegeta
• petrezselyemzöld
• 1 ek liszt
• 2 dl tejszín

Elkészítés: a zellert megtisztítva kockára vágva az olajon kis vízzel, fedő alatt megpároljuk. Rászórjuk a lisztet, kicsit megpirítjuk, apránként felöntjük vízzel, vagy a húsleveslével.
Fűszerezzük ízlés szerint, öntsük fel a tejszínnel, (tehetünk bele agy pici vajat is )kicsit forraljuk össze és közben botmixerrel krémesre keverjük. Az apróra vágott petrezselymet a végén szórjuk bele.

Vanília sodó:

Hozzávalók: (2 főre)
• 1/2 l tej
• 2 tojássárgája
• 5 dkg cukor
• 1 kk liszt
• 1 cs vaníliás cukor vagy 1/4 rúd vanília
• 1 dkg vaj

Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral, a liszttel, és kb. 1 dl tejjel összekeverjük csomómentesre.
A tejet a vaníliás cukorral feltesszük a lángra, és amikor felforr, akkor hozzáöntjük a tojásos-lisztes keveréket.
Összeforraljuk, közben kevergetjük.
Mikor kész, levesszük a lángról, és beletesszük a vajat, majd elkeverjük benne.

Zöldborsópüré főzelék:

Hozzávalók:
• 1,5 kg fejtett zöldborsó,
• 15 dkg vaj,
• 4 evőkanál liszt,
• 4 dl csontlé,
• 2dl tejszín
• 2 csokor petrezselyemzöld,
• 1 evőkanál cukor, só

Elkészítés módja: a vajat elfelezzük. Az egyik felét félretesszük, a másikat pedig legszebb lábasunkban felhevítjük, beleöntjük a borsót, lefedjük, és szépen elkezdjük a saját levében párolni. Amikor elfőtte a levét, kevés csontlével felöntjük. Ha már megpuhult, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, a liszttel, átpirítjuk, és a csontlével és tejszínnel felengedjük. Sózzuk, cukrozzuk, és jól átforraljuk. Ezután pürésítjük, majd a vajjal montírozzuk.
| diéta, folyékony étrend, recept
2011-06-27 13:54:30