Hirdetés
Diéta hasnyálmirigy betegség esetén
Hasnyálmirigy gyulladás és daganat esetén a megszokott táplálkozás helyett diétáznia kell a betegnek. A diéta általában legyen zsírszegény, rost- és fűszerszegény. A szénhidrátokat és a fehérjéket a gyógyulásnak megfelelően szabad fogyasztani.
A hasnyálmirigy külső és belső elválasztású mirigy. A külső állomány termeli a hasnyálat, amely a nyombélbe ürül. A benne található enzimek feladata a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontása. A hasnyálmirigy belső elválasztású sejtjei az inzulint és a glukagont termelik, és közvetlenül a vérbe jutnak. Feladatuk a szénhidrát-anyagcsere szabályozása.
Elsősorban a zsír napi mennyiségét kell korlátozni 40-60 grammra. A jelenlegi átlagos táplálkozással napi 120-130 g-ot fogyasztunk. A nagy mennyiségű zsíros étel gyulladást okozhat, ezért szükséges a zsírszegény élelmiszerek fogyasztása. A növényi zsírokat (étolaj, margarin) könnyebb megemészteni.
A durva rostok, erős fűszerek hasnyálmirigy izgalmat, gyulladást okozhatnak. A betegek nagy része leromlott állapotban van, roborálásra is szorul. Ezért az étrendben jelentős szerep jut a szénhidrátoknak és a zsírszegény fehérjéknek. Előnyös a napi többszöri (5-6) kis étkezés, mert az egyszeri bőséges evés megterheli az emésztést.
Mit egyen a beteg és mit ne?
Húsok, belsőségek
Ajánlott: Borjú, sovány marhahús, csirke (bőr nélkül), pulyka, fácán, házinyúl, vadnyúl (a magas cinktartalma miatt is javasolt), őz, sertésmáj, borjú-, csirkemáj.
Készítési módok: egybesültek, natúr húsok, vagdaltak (egybesültek), zöldséggel párolt szelethúsok, raguk, húsgombóc, májgombóc, zöldséges vagdalt.
Nem ajánlott: Zsíros marha-, sertés-, ürü-, kövér baromfihús és máj.
Készítési mód: erősen pácolt hús, panírozott, bő zsírban és olajban sütött hús, nyers vagy félig átsütött (angolos) hús, pörkölt.
Felvágottak, húskészítmények
Ajánlott: Gépsonka, bajor sonka, sümegi sonka, sovány hidegsült, főtt marhanyelv, aszpikos pulyka, aszpikos nyelv, májkrémek, pástétomok, parizer, virsli, krinolin, Zalai felvágott, baromfifelvágottak (sajtos, zöldséges), húskonzerv.
Nem ajánlott: Zsíros, erősen fűszerezett felvágottak, kolbászfélék, füstölt húsok, disznósajt, kocsonya.
Levesek, mártások
Ajánlott: Lezsírozott húsleves, becsinált leves, zöldségleves, rántott leves, zsírszegény mártások.
Nem ajánlott: Zsíros húsleves, gulyásleves, majonéz, tejfölös mártások.
Zsírok, olajok
Ajánlott: Margarinok (egyszeri étkezésre 10 g), étolajok (napraforgó, búzacsíra, kukorica).
Nem ajánlott: Sertészsír, faggyú, szalonna, tepertő, baromfizsírok.
Halak
Ajánlott: Tonhal, hekk, csuka, harcsa, amur, pisztráng, busa, keszeg.
Készítési módok: sültek, rostonsültek, ízesített, főtt halak, halsaláták, halkrémek.
Nem ajánlott: Zsíros ponty, olajos hal.
Készítési módok: halászlé, rántott hal, ecetes hal, halpaprikás, rác ponty.
Köretek
Ajánlott: Főtt burgonya, petrezselymes burgonya, héjában sült és főtt burgonya, burgonyahab, burgonyapüré, rakott burgonyapüré, töltött burgonya, burgonyagombóc, rizs, tésztafélék (metélt, spagetti).
Nem ajánlott: Majonézes burgonya, szalmaburgonya, burgonyafánk, rakott burgonya (hagyományos készítési móddal).
Zöldségek
Ajánlott: Sárgarépa, zöldbab, zsenge zöldborsó, spenót, sóska, cékla, zeller, paradicsom héj nélkül, fejes saláta, cukkini, brokkoli, tök, karfiol, kelkáposzta (megfelelően elkészítve).
Készítési módok: zsírszegény főzelékek (tejes, kefires, joghurtos habarással), párolt főzelékek, angolos, lengyeles főzelékek, rakott főzelékek, zöldségsaláták kefirrel, joghurttal, töltött zöldségek, csőben sült főzelékek.
Nem ajánlott: Hüvelyesek: szárazbab, fejtett bab, vágott borsó, lencse, káposztafélék (fehér, vörös), zöldpaprika, uborka, nyers és pirított hagyma.
Készítési mód: zsíros, tejfölös főzelékek, rántott zöldségek.
2019-11-25 22:13:42