A köszvény étrendi kezelése

A köszvény kizárólag embereken előforduló betegség, melynél mind a vérben, mind a szövetekben megnövekszik a húgysav mennyisége. A húgysav a fehérjék egyik építőanyagából, a purinból keletkezik:

diéta, köszvény, húgysav, étrend, húgysav | Gyógy-ír   Kisalföld
  • anyagcsere-folyamatok során,
  • sejtek pusztulásakor,
  • egyes táplálékaink alkotórészeiből.

A köszvény kialakulásáért felelős:

  • a fokozott termelődés,
  • a csökkent húgysavkiválasztás.

Ha túl sok húgysav keletkezik vagy táplálékainkkal túl sok jut a szervezetbe, illetve ha nem távozik elég gyorsan és tökéletesen, kialakul a köszvény.

Vannak gyógyszerek, melyek elősegítik a húgysav kiürülését a szervezetből, ennek ellenére az étrend és az életmód váltására szükség van. Ehhez gyakran társul a cukorés zsíranyagcsere zavara is. A betegek többsége túlsúlyos, mely szoros összefüggést mutat a mozgásszegény életmóddal és a fehérjedús táplálkozással.

A diéta célja:
  • a vér húgysavszintjének csökkentése,
  • a testsúly normalizálása.
A helyes táplálkozás főbb szempontjai
  1. A magas purintartalmú élelmiszerek kerülése.
  2. Bő folyadékbevitel (napi 2-3 liter: ásványvíz, víz, tea, gyümölcslé).
  3. Bőséges gyümölcsés zöldségfogyasztás.
  4. Alkoholtilalom.
  5. Erős fűszerek kerülése.
  6. Testsúlynak megfelelő energiabevitel.

Ne fogyasszuk a különösen magas purintartalmú élelmiszereket! Kocsonyahúsok, vese, velő, máj, szív, kagyló, lazac, hering, szardínia, élesztő. Fogyasztásukat kerüljük, vagy ritkán, kis mennyiségben fogyasszuk a magas purintartalmú élelmiszereket! Szalonna, tonhal, libahús, makréla, galamb, pisztráng, pulyka-, borjú-, szarvashús és a száraz hüvelyesek.

A mérsékelten magas purintartalmú élelmiszerek a következőképpen építhetők az étrendbe!

Húsok közül: sovány marha-, sertés-, csirke-, kacsa-, nyúlhús. Ezeket párolva, főzve, főtt gombócnak, húspudingnak és felfújtnak készítsük el. A napi fehérjeszükséglet biztosításához 5-7 dekagrammos mennyiségben javasolt fogyasztani. A hús purintartalma csökkenthető, ha a főzőlevét leöntjük. Ezért a húsleves fogyasztása nem javasolt. Kerüljük a zsíros, panírozott és füstölthús-készítményeket.

Zöldfőzelékek közül: kelbimbó, kukorica, spenót, karfiol, kelkáposzta, gomba, zöldborsó.

Az önök étrendjében az alábbi élelmiszeranyagok

| diéta, köszvény, húgysav, étrend
2002-07-29 11:30:09