Szívbarát ételek
A táplálkozástudomány ajánlásokat tesz közzé arról, hogy az egyes táplálékokból mennyit és milyen arányban fogyasszunk. A különböző szempontok szerint összeválogatott élelmiszerekből az egyéni ízlésnek megfelelő étrend állítható össze.
Bár a megfelelő minőségű élelmiszerek között nincs olyan, amit egészséges ember nem fogyaszthat, de célszerű megválogatni, hogy mikor, mit és mennyit eszünk.
A szívbarát étrendbe gyakorlatilag minden élelmiszer beilleszthető megfelelő mennyiségben és gyakorisággal, de azokat, amelyek valamilyen szempont alapján kedvezőbbnek minősülnek, kiemeljük és indokoljuk.
Az egészség megőrzése szempontjából különös jelentősége van a test tömegének. A testméretek, az élettani jellemzők és jelentős részben az életmód (testmozgás, sportolás stb.) által meghatározott energiaszükségletet meghaladó mértékű energiabevitel elhízáshoz vezet.
Azt is tudjuk, hogy a túlsúly a szervezet minden részét, így a szívet és az érrendszert is fokozottan megterheli és összefüggésben van számos más betegség gyakoriságával. Röviden: testünk tömegét célszerű az ideális érték körül tartani.
Egy átlagos fizikai aktivitású (könnyű, vagy ülőmunkát végző) felnőtt ember napi energiaszükséglete mintegy 10 ezer kJ (2400 kcal). Ezt szervezetünk számára a táplálékban levő energiát adó tápanyagok, a zsírok, szénhidrátok, fehérjék és csekély mértékben a szerves savak (pl. a gyümölcsökben) adják.
Az alkoholból is tekintélyes mennyiségű energia szabadul fel. A cukorpótló szerként használt cukoralkoholok energiaértéke kisebb, mint a cukroké, de nem hagyható figyelmen kívül. Az intenzív édesítőszerek (szacharin, ciklamát, aszpartam, aceszulfam-K stb.) - kémiai szerkezetüket és felhasznált mennyiségüket is figyelembe véve - gyakorlatilag energiamentesnek tekinthetők.
2019-11-25 20:33:33