Hirdetés

Cukorbetegek étrendje

A házi betegápolónak, különösen, ha feleség, családanya, vagy ha saját maga szenved betegségben, ismernie kell a cukorbetegség esetén érvényes legfontosabb étrendi szabályokat.

diabétesz, cukorbetegség, diéta |

InforMed Hírek6   InforMed | Rigó, J.

A cukorbeteg étrendjét az orvos írja elő.

Megállapítja az étrend két legfontosabb jellemzőjét: mennyi szénhidrátot és mennyi energiát fogyaszthat a beteg. Ezeket az előírásokat be kell tartani, mert ettől függ a beteg közérzete, munkabírása, sőt élettartama is.

A hazai 500 ezer cukorbeteg túlnyomó többsége, 485 ezer a H. típusú cukorbetegek csoportjába tartozik. A betegség jellemzője a sejtek inzulinérzékenységének csökkenése. A betegek mintegy 80 százaléka testtömegfelesleggel rendelkezik, ezért helyénvaló, hogy az energiaszegény étrendnél leírtak a cukorbetegek étrendjében is érvényesüljenek.

Az energia- és a szénhidrátfelvétel mennyisége és ideje természetesen függ a tápláltsági állapottól, a fizikai munka intenzitásától és a kezeléstől (az esetleges inzulinkezelés bevezetésétől). A tápláltsági állapotot az előző fejezetben található számítási mód-szerek szerint mindenki maga állapíthatja meg, és mindaddig be kell tartania a leírtakat, míg a testtömege a kívánatos szintre nem csökken.

A tápanyagok összetétele

Mint minden tudományág, az anyagcsere-folyamatok mélyebb megismerésével a dietetika is állandóan fejlődik. A tápanyagok arányára vonatkozó ismereteink is minduntalan bővülnek. Korábban a szénhidrátszegény jelzővel illettük a cukorbetegek étrendjét, ma a szénhidrátarányt tekintve nem különbözik a hazai lakosság fogyasztási szokásaitól.

Helyes, ha az összenergia 50 százaléka származik szénhidrátokból. (Néptáplálkozásunkban az energia 49 százalékát biztosítják szénhidrátok).

A szénhidrátok megítélésénél tudni kell, hogy a cukorbetegnek a cukortól és minden cukorral készült vagy mézet tartalmazó ételtől tartózkodnia kell.

Ezek között szerepelnek a cukorkák, a csokoládék, a pralinék, a desszertek, a jégkém, a fagylalt, a gyümölcsszörpök, a cukorral édesített üdítőitalok és általában a cukrászati készítmények.

A természetes élelmiszerekben előforduló egyszerű és kettős cukrok, mint a tejben és a tejtermékekben található tejcukor vagy a gyümölcsök szőlő- és gyümölcscukor-tartalma nem zárja ki fogyasztásukat, de helyes, ha több részletben fogyasztják el az ilyen élelmianyagokat. A tejből napi 4 dl-t két részletben ajánlott elfogyasztani.

A gyümölcsök értékes vitamin- és ásványianyag-tartalmuknál fogva egyre inkább előtérbe kerülnek a diétában. Fogyasztásuk függ a szénhidráttartalmuktól, és helyes, ha az engedélyezett napi szénhidrátmennyiség egy részét -napi többszöri elosztásban gyümölcsökből fedezik.

Az összetett szénhidrátokat, keményítőt tartalmazó gabona eredetű élelmiszerek, valamint a rizs, burgonya, hüvelyesek, bab, borsó, lencse, szója, zöldségfélék szénhidráttartalmukat Beszámítva fogyaszthatók. Fontos azonban, hogy az étrend megfelelő mennyiségben tartalmazzon nem emészthető szénhidrátokat, diétás rostokat.

A zsemlével és más pékáruval, a fehér kenyérrel szemben részesítsük előnyben a rostban gazdag barna kenyereket, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, zabkorpát, a búzakorpát, a vércukorszintet kevésbé emelő hatásuk miatt.

A konyhai számításokat nagymértékben megkönnyíti a Fövényi József és Blanitzky László által összeállított mértékegységtáblázat (6. táblázat). (In.: Barna M. (szerk:.): "Táplálkozás és diéta. Medicina, 1996.)

Az alacsony szénhidráttartalmú főzelékfélék, mint a karalábé, karfiol, káposztafélék, kelbimbó, sóska, spárga, tök, patisszon, paraj, paradicsom, padlizsán, zöldbab a szokásos adagban beszámítás nélkül fogyaszthatók.

Fehérjéből a szervezet igényének megfelelő mennyiséget kell biztosítani, de a korábbi bőségesebb fehérjefogyasztás is korrekcióra szorul. Ma inkább a fehérjeszegény jelzővel illethetjük a fehérjeszükségletet, még akkor is, ha a mérsékelt energiabevitel 20 százalékát biztosítjuk fehérjékből.

Megfelelő az arány, ha a fehérjék 50 százaléka állati és 50 százaléka növényi eredetű. Elsősorban a sovány húsok, kevesebb zsírt tartalmazó húskészítmények, hal, tojás, zsírszegény tej és tejtermékek, zsírszegény túró, sajt biztosíthatja a szükséges fehérjeigényt.

A zsír mennyiségét a diétában megszorítjuk, zsírból az energia-részesedés ne haladja meg a 30 százalékot. A diéta elkészítésénél elsősorban növényi olajjal vagy főzőmargarinnal készítsük a beteg ételeit. Az ételek elkészítésénél célszerű az ismertetett kor-szerű konyhatechnikai eljárások alkalmazása.

A cukorbetegek a mesterséges édesítőszerekkel édesíthetik ételeiket, italaikat.

Az energiaszegény étrenddel foglakozó fejezetben ismertetett szacharin, ciklamát, Aszpartám, Aceszulfám-K, vagy a kereskedelemben kapható gyári készítmények ma már a nemzetközi színvonalnak megfelelő választékot biztosítanak nemcsak a cukorbetegek, de az egészséges táplálkozást megvalósítani készek lámára is.

A Glukonon szorbitot és kevés szacharint tartalmaz. Jól használható a sütemények készítéséhez. Napi 30 g-ot (3 dkg) fogyaszthat a cukorbeteg, hasonlóan kell figyelembe venni a fruktózt is a diabetikus csokoládék és a diabetikus készítmények fogyasztásánál. A cukorbetegek számára a mesterséges édesítőszerekkel készült termékeket narancsszínű karika jelzi.

Élvezeti szerekből mérsékelt fogyasztás teából, feketekávéból megengedett, az alkoholfogyasztásról azonban tudni kell, hogy egyrészt magas energiaértékkel rendelkezik, másrészt fogyasztása erős vércukorszintesést idézhet elő, ami hipoglikémiás tüneteket válthat ki.

Helyesebb az alkoholélvezettől tartózkodni.

A táplálkozási ritmus a II. típusú cukorbetegségben is fontos tényező, a napi ötszöri-hatszori étkezés a megfelelő. A szénhidrátok elosztásánál tartsuk szem előtt, hogy a szervezet inzulinérzékenysége a reggeli órákban csökken, ebből következik, hogy a reggel elfogyasztott szénhidrátmennyiséget a többi étkezéshez képest mérsékelni kell.

Az inzulinnal kezelt betegeknél a táplálkozási ritmus az inzulin adásának függvénye, amit a kezelőorvossal mindig meg kell beszélni.

diabétesz, cukorbetegség, diéta

2022-06-09 08:34:16

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop