Miből, mennyit ehet naponta a cukorbeteg?

cukorbeteg, diéta | Népszabadság   Népszabadság
Diétával, gyógyszerezéssel vagy inzulinbeadással -, illetve ezek variációjával - a cukorbeteg egészsége rendben tartható, életmódja kiegyensúlyozott lehet. Csak a pontosan megtervezett, betartott és testre szabott diéta vezet célhoz. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy normális testtömegű cukorbeteg diétájának energiatartalma pont annyi legyen, amennyit az egyén testtömege, munkaképességének fenntartása igényel. (1000-3500 kcal/nap, illetve 4200-14700 kj /nap.) Ha a cukorbeteg elhízott, lényegesen kevesebb táplálékot kell magához vennie, míg le nem fogy. Ez fontos része a gyógymódnak, esetleg a diabétesz visszafejlődését is eredményezheti.

A táplálék formájában felvett energia felének szénhidrátból, húsz százalékának fehérjéből, harminc százalékának pedig zsírból kell állnia. Általában nem helyes, ha a diabéteszes a napi táplálékot háromszorra elosztva (reggeli, ebéd, vacsora) veszi magához, mert ilyenkor általában elkerülhetetlen a vércukor emelkedése. Ezért ötször,de inkább hatszor egyen a cukorbeteg. Ez alól csak egyes, úgynevezett intenzifikált inzulinkezelés alatt álló betegek képezhetnek kivételt, akiknél a napi 4-5-szöri inzulinadás mellett esetenként 3-4-szeri étkezéssel is kitűnő anyagcsere-állapot biztosítható. Inzulinnal kezelt cukorbetegnél fontos, hogy az inzulinkezelést és a diétát összhangba hozzák. Kerülendők: répacukor, malátacukor, méz, mindenféle cukrozott üdítőital, cukros sütemények. Csak mérve fogyaszthatók: fehér liszt, fehér és barna kenyér, Abonett, tészta, rizs, keksz, müzli, burgonya, kukorica, zöldborsó, sárgarépa, bab, szójabab, tej, joghurt, gyümölcsök, cukrozatlan gyümölcslevek. A finoman feldolgozott élelmiszerek, mint például a burgonyapehelyből készült krumplipüré, vagy a rizs- és zabpehely jobban emeli a vércukrot, mint a főtt burgonya vagy a főtt rizs. Érdekesség, hogy a spagetti kevésbé emeli a vércukrot, mint a magyar galuska vagy a kockatészta.

Szabadon fogyaszthatók: az összes zöldség és főzelékféle, különösen a leveles zöldségek. Kivétel a sárgarépa, sütőtök, kukorica, zöldborsó.

Fehérjék: a cukorbetegnek törekednie kell a minél kevesebb zsiradékot és szénhidrátot tartalmazó húsfélék, tejtermékek és gabonából készült termékek fogyasztására. Ezért a sovány húsok és tejtermékek részesítendők előnyben. Zsiradékok: a hús és tejfélékben található zsírtartalom többnyire fedezi a zsiradékszükségletet, tehát ezen felül plusz vaj, zsír, olaj vagy margarin fogyasztása csak minimális mennyiségben javallt. Tojásból legfeljebb egyet fogyasszon naponta a cukorbeteg. Élvezeti szerek: cukorbetegek legfeljebb napi 1-3 csésze teát, kávét fogyaszthatnak. Az alkoholnál fokozott óvatosság ajánlott, mert váratlan rosszullétet okozhat. Esetenként - de nem rendszeresen - 3-5 cl tömény szeszes ital vagy 1-1,5 dl bor fogyasztható, de ebben az esetben szénhidráttartalmú ételt is kell enni. A cukros italok tiltottak.

E. L.

| cukorbeteg, diéta
2002-07-10 19:10:19