Receptek cukorbetegeknek

Hozzávalók: 4-5 db szafaládé (kcal. 900, CH. -), 1 tojás (70, -), 6 dkg óvári sajt (160, -), 2 ek. zsemlemorzsa (60, 4), 2 ek. olaj (30, -), csipet só, őrölt kömény, 0.5 dl víz

cukorbetegség, diabetes, diéta, ételrecept | Gyógy-ír   Kisalföld | Ledó, L.
Töltött szafaládé (4 adag)

Elkészítése: a szafaládét a bőrétől megtisztítom, majd éles késsel körbekerítem a közepét úgy, hogy legalább 2 cm vastag széle maradjon. Ehhez a vagdalékhoz keverem a sajtot, a tojást és a fűszereket. Jól összedolgozom és kiskanállal megtöltöm a szafaládékat. Kisebb teflon- vagy jénai tepsibe rakom, aláöntöm az olajat és a vizet. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm. Ha nem feltétnek, hanem egytálételnek szánom, akkor a tetejére karikázok kb. 20 dkg burgonyát, és ezzel már csak 10 percig sütöm, mert a burgonya elég hamar puha lesz. Savanykás mártással vagy savanyúsággal tálalom.

Fűszeres paradicsomleves (4 adag)

Hozzávalók: 0,5 liter paradicsomlé vagy 1 doboz sűrített paradicsom (kcal. 100, CH. 20), 2 ek. liszt (122, 15), 2 ek. olaj (30, -) 1 teáskanál Vegeta, 1 tk. borsikafű, 1 tk. kömény (őrölt), 1 tk. őrölt bors, pici só, 4-5 db édesítő tabletta, 1 szál zellerzöld, 1 karika vöröshagyma, 4 dkg rizs (15,3, 3,2), 0,5 liter víz

Elkészítése: világos rántást készítek, fölengedem a paradicsomlével és a vízzel. Belerakom a fűszereket és csak forrásig főzöm. A rizst egy kis edényben külön előfőzöm és ha puha, a leveshez adom. Forrón tálalom.

| cukorbetegség, diabetes, diéta, ételrecept
2002-07-29 11:13:39