Száműzött cukrok

A korszerű diabeteszes étrend 50 % szénhidrátból ­ elsősorban teljesörlésű lisztből készült kenyérből, zöldségekből, hüvelyes növényekből, rizsből, burgonyból, kukoricából, gyümölcsből, ­ 20 % fehérjéből ­ baromfiból, halból, sovány húsokból és húskészítményekból, sovány sajtokból, és 30 % zsírból ­ elsősorban növényi olajból áll. A gyakori, napi 5-6-szori étkezéssel csökken az étkezések utáni vércukorszint emelkedés. Kerülje a cukorbeteg a vércukrot gyorsan emelő élelmiszereket! Az étrend kiválasztásánál segít a Glukémiás Index ismerete. (Az index az egyes élelmiszerek vércukoremelő hatását jelöli a szőlőcukorhoz viszonyítva).

Az elmúlt ötven év alatt közel negyvenszeresére (500 000 főre) nőtt hazánkban a cukorbetegek száma. A mozgásszegény életmód, a megoldhatatlannak tűnő problémák, a stressz és a helytelen táplálkozás azok a tényezők, amelyek jelentősen hozzájárulnak a betegszám növekedéséhez A vércukorcsökkentő tabletták és az inzulinkezelés mellett a betegek gyógyításának fontos része a megfelelő diéta is. Hogy mi jellemzi valójában a cukorbetegek étrendjét? Szakértőnk segítségével erre keressük most a választ. A diétás szakember a beteg életkorát, testmagasságát, egészségi állapotát figyelembe véve alakítja ki a személyre szabott étrend energia- és tápanyagtartalmát.

90-100 % glukémiás indexű: a malátacukor, a burgonya, a méz, a gabonapehely, cukros üdítőitalok,

70-90 % glukémiás indexű: a fehér- és félbarnakenyér, a zsemle, a kifli, a kétszersült, az édes műzli, a pudingpor, a fehérliszt, a kalács, a szőlő,

50-70 % glukémiás indexű: a zabpehely, a feketekenyér, a banán, a cukrozatlan gyümölcslé,

30-50 % glukémiás indexű: a tej, a joghurt, a kefír, a durumlisztből készült tészta, a tejszínesfagylalt,

30 % alatti glukémiás indexű: a bab, a borsó, a lencse, a szójabab, a dió, a mogyoró, a korpás műzli, a színes főzelékek, a saláták, a retek, a cékla, a paprika, a paradicsom.

Fontos tudnivaló, hogy a koffein nem emeli a vércukorszintet! Az étrend főleg növényi alapanyagokből álljon, melyeket az ételkészítés során kíméletesen kell feldolgozni. Kerüljék az adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket és lehetőség szerint frissen elkészített ételekkel táplálják szervezetüket!

A szeszesital fogyasztást mellőzzék, és kifejezetten tiltott a cukros likőrök, édes és félédes pezsgők vagy barna sörök fogyasztása!

| táplákozás, étrend, Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, Kövérség és diabetes, Obesitas és diabetes, Elhízás és diabetes, Kövérség és cukorbetegség, Obesitas és cukorbetegség, Elhízás és cukorbetegség, Diabetes és elhízás, Diabetes és
2002-08-02 16:22:49


Web Design & Development Prowebshop