Pépes étrend

Emésztőrendszeri szűkületek, szájnyálkahártya gyulladás, rágás akadályozottsága esetén, műtétek előtt és fül-, orr-, szem-, fogászati műtétek után, illetve egyes betegségek lábadozási szakában (pl. infarctus, epeköves- vagy veseköves roham után) pépes étrendet alkalmazunk.

pépes étrend, diéta, recept | InforMed Hírek9   InforMed | Mészáros, K.
Az étrend jellemzői:
\r\n
    \r\n
  • nagy szerepet kap az energia- és fehérjedúsítás
  • \r\n
  • rágás kiesés miatt csökken a nyál termelés, ezt a hígító szerepet az ételek folyadék tartalmával pótoljuk
  • \r\n
  • nem túl változatos és étvágygerjesztő, így kis ideig alkalmazzuk
  • \r\n
  • nehéz vele a tápanyagszükségletet fedezni
  • \r\n
  • előtérbe kerülnek a levesek, mártások, tészták, tejes ételek, gyümölcskészítmények, kompótok, befőttek
  • \r\n
  • az ételek elkészítésénél előtérbe kerül a darabolás, áttörés, darálás, turmixolás, főzés, párolás
  • \r\n
  • ne alkalmazzunk bő zsiradékban való sütést.
  • \r\n
\r\nDúsítás:
\r\n
    \r\n
  • Nagyon nehéz ezzel az étrenddel fedezni a szervezet tápanyagszükségletét, ezért fontos a dúsítás.
  • \r\n
  • Hogy mivel dúsítunk az attól függ, hogy melyik tápanyag mennyiségét szeretnénk növelni:
    \r\n - Szénhidráttartalom: méz, cukor.
    \r\n - Zsírtartalom: vaj, margarin, olaj, tejszín, tojássárgája, zsíros tejpor, zsíros tej.
    \r\n Ezeket könnyen az ételbe keverhetjük anélkül, hogy megváltozna annak jellege. Ezekkel egyben az energiabevitel is fokozódik.
    Fehérjetartalom: tojás, tojásfehérje, sovány sajt, sovány túró, tejpor, fehérjekoncentrátum, máj, búzacsíra, szójaliszt felhasználása az ételek készítéséhez.
    Vitamintartalom: friss gyümölcs- és zöldségpréslevekkel, citrommal, csipkebogyó teával növelhetjük a vitamintartalmat, de ezek alkalmazásánál vegyük figyelembe a beteg állapotát, illetve a betegség jellegét, mert egyes gyümölcslevek, illetve a citrom erősen savas hatásúak. Például nyelőcsőgyulladás vagy gyomorfekély akut szakaszában ne alkalmazzuk!
  • \r\n
\r\n
Tálalás:

\r\n Figyeljünk oda az ételek tetszetős tálalására, mely növeli az étvágyat, és javítja a beteg hangulatát.

\r\n Alkalmazhatóság:

\r\n Nagyon nehéz ezzel az étrenddel a tápanyagszükségletet fedezni, mert az ételek nem elég étvágygerjesztőek és változatosak, ezért pépesített ételeket csak addig fogyasszon a beteg, amíg nagyon indokolt.

\r\n Alkalmazható ételek, italok:
\r\n
    \r\n
  • italok: tej, tejeskávé, kakaó, teák, turmixok, gyümölcslevek
  • \r\n
  • reggeli ételek: joghurtok, kefír, tejfel, túró, gyümölcshabok, krémtúró, túrókrémek, lágy sajtok, sajtkrémek, húskrémek, körözött, pástétomok
  • \r\n
  • tojásételek: tojáskrém, lágytojás, buggyantott tojás, reszelt főtt tojás, tükörtojás, tojáslepény, habart tojás, tojásrántotta
  • \r\n
  • pék áruk: ha a rágás nem akadályozott, vagy be tudja áztatni valamibe (pl. kakaóba), akkor adható másnapos kenyér vagy péksütemény
  • \r\n
  • levesek: püré- és krémlevesek, híg levesek
  • \r\n
  • főzelékek: sűrített főzelékek áttörve vagy pürésítve, párolt főzelékek áttörve vagy pürésítve, csőben sült főzelékek (áttörve)
  • \r\n
  • köretek: burgonyahab, burgonyapüré, tört burgonya, burgonya puding, burgonya felfújt, főtt rizs, párolt rizs, pirított dara, krém illetve püré, mártások
  • \r\n
  • feltétek: darált hús, húspudingok, hús felfújtak, raguk, hús hasék, vagdaltak, húsgombóc, májgombóc, zöldség-felfújtak, pudingok (zöldség püréből)
  • \r\n
  • édességek: rizsfelfújt, tejberizs, tejbegríz, darafelfújt, felfújtak, sodók, befőttek, krémek, kompótok, gyümölcspürék, sült gyümölcsök, gyümölcszselé
  • \r\n
\r\n\r\nA folytatásban egy mintaétlapot és az ételek receptjeit olvashatja.

\r\nMintaétlap:

\r\n Reggeli: tejeskávé, tojáslepény
\r\n Tízórai: krémtúró
\r\n Ebéd: paradicsomleves, zöldségfelfújt, burgonyapüré, sült alma
\r\n Uzsonna: gyümölcsturmix
\r\n Vacsora: csőben sült karfiol
\r\n
Csőben sült karfiol:

Hozzávalók:
\r\n
    \r\n
  • 1 nagy fej karfiol
  • \r\n
  • 1 nagy és 1 kicsi pohár tejföl
  • \r\n
  • 2 tojás
  • \r\n
  • 40 dkg tarja (kis kockára vágva)
  • \r\n
  • 30 dkg trappista sajt (lereszelve)
  • \r\n
  • zsemlemorzsa
  • \r\n
  • vaj
  • \r\n
\r\nElkészítés:

\r\n Sós vízben puhára főzzük a rózsáira szedett karfiolt. Közben egy tálban összekeverjük a tejfölt, a 2 tojást, a kockára vágott tarját és a reszelt sajtot úgy, hogy a sajtból maradjon a tetejére is. Kivajazunk egy tepsit vagy jénait, megszórjuk zsemlemorzsával. Ebbe tesszük a jól lecsöpögtetett karfiolt, majd ráöntjük a masszát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
\r\n
Zöldségfelfújt:

\r\n Hozzávalók: \r\n
    \r\n
  • 25 dkg gomba,
  • \r\n
  • 2 szál sárgarépa,
  • \r\n
  • 1 fej hagyma,
  • \r\n
  • 1 zeller gumó,
  • \r\n
  • 30 dkg spenót,
  • \r\n
  • 20 dkg borsó,
  • \r\n
  • petrezselyem,
  • \r\n
  • fél dl tejszín,
  • \r\n
  • 4 tojás,
  • \r\n
  • só, bors, vaj és morzsa a forma kikenéséhez.
  • \r\n
\r\nElkészítés:

\r\n A zöldségeket pucoljuk meg, vágjunk mindent fel, és pároljuk meg. Ha megpárolódtak a zöldségek, adjuk hozzá a tejszínt és sózzuk, borsozzuk. A zöldségmasszát botmixerrel enyhén aprítsuk fel, ha kihűlt keverjük bele a tojássárgákat és a habnak felvert fehérjéket. Egy tortaformát vajazzunk ki, szórjuk meg morzsával. öntsük bele a zöldségmasszát és 200 fokos sütőben kb. 20-25 percig süssük. Hidegen és melegen is nagyon finom.
\r\n
Vaníliás krémtúró:

\r\n Hozzávalók:
\r\n
    \r\n
  • 25 dkg sovány túró
  • \r\n
  • 1 csomag főzős vanília pudingpor
  • \r\n
  • 4 dl tej
  • \r\n
  • 4-6 ek.cukor
  • \r\n
  • 1 vaníliás cukor
  • \r\n
\r\nElkészítés:

\r\n A 4 dl tejből sűrű pudingot főzünk (1 decivel elkeverjük a pudingport és a cukrot, a 3 deci tejet felmelegítjük, majd hozzákeverjük a pudingos tejet is. 2-3 percig forraljuk). 2-3 perc forralás után levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a villával kicsit szétnyomkodott túrót. Elkeverjük alaposan az egészet, majd krémesre turmixoljuk. Tálkákba öntjük, hűtőben lehűtjük.
\r\n
Sült alma:

\r\n Hozzávalók:
\r\n
    \r\n
  • 3 ek. Rama
  • \r\n
  • 6 alma
  • \r\n
  • 2 ek. lekvár
  • \r\n
  • 2 ek. mazsola
  • \r\n
  • 3 ek. darált dió
  • \r\n
  • fahéj
  • \r\n
  • 6 kockacukor
  • \r\n
\r\n
Elkészítés:

\r\n Az almák magházát kiszedjük, húsát villával megszurkáljuk. Kivajazott tűzálló edénybe tesszük őket, majd mindegyikbe teszünk egy kockacukrot, és megtöltjük a dió, mazsola, lekvár és fahéj keverékével. Olvasztott margarint locsolunk rá, majd sütőben addig sütjük, míg az alma aranybarna nem lesz, a héja pedig szétpattan.\r\n
| pépes étrend, diéta, recept
2011-08-04 12:05:25