Hirdetés

Tippek lisztérzékenyeknek

Hazai viszonylatban a  nagyobb élelmiszerüzletek és bioboltok polcain találhatunk gluténmentes termékeket:

táplákozás, lisztérzékeny |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Kőkúti, D.

Tippek lisztérzékenyeknek

A gabonakészítmények egyik fehérjeanyagára némely ember túlérzékenyen reagál. A következmények súlyosak lehetnek, de a megfelelő diéta sokat segíthet az érintetteknek.Gluténmentes termékek
  1. gluténmentes liszt 1 kg 648 Ft
  2. Emese süteménypor 250 Ft
  3. Kukoricából, burgonyából készült tészták 1/4 kg 228 Ft
  4. Hamlet, rizsből 99 Ft
  5. gluténmentes zsemlemorzsa 178 Ft

A frissen sült zsemle illatára valószínűleg a lisztérzékenységben szenvedők szájában is összefut a nyál, de sok,  másoknak olyan jóleső élelmiszer  számukra sajnos komoly veszélyforrás  lehet: egy genetikai elváltozás miatt vékonybelük túlérzékenyen reagál a kenyérben és más, rozsból, árpából, búzából, zabból és tönkölybúzából készült  termékekben fellelhető speciális elemekre.

A vékonybelet belülről ugyanis egy sűrű, pázsitszerű, ujjakhoz hasonló nyálkahártya-alakzat, bélbolyhok fedik, melynek köszönhetően a táplálékkal érintkező felület összehasonlítva például egy közönséges locsolócsővel annak sokszorosára növekszik.

Lisztérzékenység esetén a gabonafélék sikértartalma a vékonybélben  hibás reakciót vált ki. A rosszul programozott falósejtek félreismerik és káros sőt veszélyes anyagként kezelik az ártatlan fehérjét. Ezért azt az immunrendszer teljes arzenáljával támadják meg, miközben a bélbolyhpázsitban nagy károk keletkeznek, amelyek az idők folyamán valóságos - gyepvágássá" összegeződnek. A lopakodó bolyhelhalás nem marad következmények nélkül: a tápanyagnak csupán egy része kerül feldolgozásra, a maradék egy ideig pang a bélben, majd hasmenés formájában kiürül.

Gyermekkorban tiszta, felnőtteknél elmosott a kép. A betegség általában a hatodik-tizenkettedik hónapban jelentkezik, amikor a megszokott anyatej mellett egyre több gabonatartalmú kiegészítő élelem gazdagítja a csecsemő étrendjét. Az addig pompásan fejlődő, jókedvű kis vasgyúró állandóan síró - savanyújánossá" változik, akit  szélgörcsök, hasfájás, gyakori és kellemetlen szagú, zsíros széklet és hasmenés gyötör folyton. A gyermek egészséges fejlődésének súlygyarapodásának elmaradása mellett hamarosan gondot okoz a szülőknek, hogy a kicsi megszokottan rózsás arcocskája sápadttá, átlátszóan fehérré válik, ami egyértelműen a vérszegénységre utal. Miután a bél csak igen kevés vasat és vitaminokat tud felvenni, nem képes megfelelő mennyiségű egészséges vörösvérsejtet képezni. A vérszegénység a vitaminok és nyomelemek hiányának leggyakoribb és legbiztosabb jele.

A lisztérzékenység azonban néha csak felnőttkorban jelentkezik és akkor - sprue"-ként jelölik.A sprue gyakran sokféle panasz tarka keveréke mögé rejtőzik, a tünetek betegenként változnak, és leginkább a vitaminok és nyomelemek hiánya miatt lépnek fel. Míg az egyik érintett vérszegény és bőrbetegségekkel küzd, a másik állandóan fogy és a csontjai fájnak, a harmadiknak esetleg a keze és lába viszket. A legfőbb tünet az emésztési zavar, ami a gyermekorvost a gyermekkori lisztérzékenység esetében azonnal nyomra vezeti, felnőttkorban csak gyengén, néha egyáltalában nem jelentkezik. Ilyenkor az orvosoknak szinte nyomozói képességekkel kell rendelkezniük, hogy a tünetpuzzle helyes diagnózissá állhasson össze...

Gluténmentes táplálkozás

Ha egyszer a lisztérzékenységet vagy sprue-t felismertük és következményeit megfelelő kezeléssel vitaminok adagolásával megszüntettük, a további - karbantartás" egyszerű, de nem könnyű. Egyszerű, mert az érintetteknek nincsen szükségük gyógyszerekre, csupán a gluténtartalmú élelmiszereket kell kerülniük, hogy beleik teljes mértékben regenerálódjanak, de nem könnyű,  mert manapság igen sok élelmiszeripari termékhez adagolnak gluténtartalmú anyagokat anélkül, hogy ezt a csomagoláson feltüntetnék. Igazán biztosak csak a gluténmentes ételek jelzését viselő árucikkek esetében lehetünk.

Elengedhetetlen kezelési módszer a bélflóra regenerálása. A diétával és a baktériumflóra helyreállításával ugyan hónapok, évek múltán akár meg is szűnhet az érzékenység!

Mit együnk?

A cöliákiában (lisztérzékenységben) szenvedők a következő gabonákat és az ezekből készült termékeket fogyaszthatják:

kukorica, rizs, köles és hajdinakása ezek ugyanis nem tartalmaznak glutént.

Gluténmentes receptek

Kakaós lepény

Hozzávalók: 10 kanál barna cukor, 1 tojás, 8 dkg rizsliszt, 2 dl tej, 11 kanál darált dió, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál kakaó.

Az anyagokat alaposan összedolgozzuk, rizslisztezett tepsibe öntjük és közepesen meleg sütőben sütjük.

Sós rudacskák

Hozzávalók: 20 dkg Emese süteménypor, 1 kávéskanál só, 1 db tojás, 8 dkg vaj, 1 kávéskanál étolaj, pici tej, a tetejére egy tojás sárgája, 10 dkg reszelt sajt és köménymag.

Az anyagokat összegyúrjuk, két óráig pihentetjük, majd kinyújtjuk. A tetejét tojássárgájával bekenjük, reszelt sajttal, köménymaggal meghintjük, majd derelyemetszővel 4 cm-s rudakra fölvágjuk. Forró sütőben sütjük.

Kukoricagaluska

Kukoricalisztből készítjük, tojással vagy anélkül. Finom levesbetét.

Hajdinarizottó

Hozzávalók: 50 dkg hajdinakása, 1 evőkanál olaj, 10 dkg zöldborsó, 1 csipet só, 1 fej vöröshagyma, 1-2 sárgarépa, 1 evőkanál petrezselyem zöldje.

Finomra vágott vöröshagymát, esetleg fokhagymát és a hajdinamagokat olajban megpirítjuk, egy liter forrásban lévő vízzel felöntjük, hozzáadjuk a sót, az apróra vágott zöldségeket, és fedő alatt kis lángon puhára főzzük.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
táplákozás, lisztérzékeny

2005-05-11 15:27:50

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop