Miért "gyógyítjuk" levessel a betegeket?

Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves. Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepő eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti népszerűségét.

betegség, diéta, leves, lelki állapot | InforMed Hírek15   InforMed | MTI; Sándor, K.


Az emberek ételhez fűződő lélektani kapcsolata a gyermekkorba nyúlik vissza, tudat alatt fejlődik, ahogy felnövekednek. "Így amikor vigaszt keresünk, azokhoz az ételekhez fordulunk, amelyeket édesanyánk főzött nekünk, amelyeket az otthonnal kapcsolunk össze" - magyarázza az étel pszichológiájával foglalkozó Christy Fergusson.

Ken Albala kutatásai szerint ráadásul a levesek receptjei nem sokat változtak az évszázadok során: a hozzávalók és az elkészítési módok is generációról generációra "öröklődnek".

Diana Henry szakács és gasztronómiai szakíró ezt kifejezetten a levesek "gyógyír" státusával magyarázza. Úgy véli, hogy a hagyományos elkészítés megőrzésének részben érzelmi okai vannak, hiszen sokszor olyannak főzik, aki nehéz időszakon megy keresztül.

Májbeteg diéta

A máj központi szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének fenntartásában. Cikkünkben a máj szerepéről és a májbeteg diéta alapjairól olvashat.


Hasnyálmirigy betegek diétája

Az utóbbi években, évtizedekben a hasnyálmirigy-gyulladás hazánkban egyre nagyobb számban fordul elő, a helytelen táplálkozási szokások, az állati fehérjékben és zs...


Diéta diverticulosis esetén

A növényi rost fogyasztásnak fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban, az egészség megőrzésében. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásáho...


Miért "gyógyítjuk" levessel a betegeket?

Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik ...


Diéta reumásoknak

Bebizonyosodott, hogy a táplálék mind gyulladáskeltő, mind pedig gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaz, így a betegek a táplálkozási előírások betartásáva...


hirdetés