A magasabb tesztoszteronszint csökkentheti a szívkockázatot

A természetes módon nagyobb tesztoszteronszinttel élő idős férfiakat kisebb kockázattal éri szívroham vagy szélütés, mint azokat a kortársaikat, akiknél alacsonyabb a férfi nemi hormon szintje - állapították meg követéses vizsgálatukban svéd kutatók.

Az American College of Cardiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban 2400 svéd férfi vett részt, akik a hetvenes vagy nyolcvanas éveikben jártak a követés kezdetekor.

"Annyit mondhatunk, hogy a magas tesztoszteronszinttel élő idősebb férfiak viszonylag védettebbek a kardiovaszkuláris eseményektől, így az alacsony tesztoszteronszint a megemelkedett szívkockázat jelzője lehet" - foglalta össze Asa Tivesten kutatásvezető, a göteborgi Sahlgrenska Egyetemi Kórház munkatársa.

A vizsgálat öt éve alatt a tesztoszteronszint szempontjából az alsó negyedbe került 604 férfi 21 százalékánál jelentkezett szívroham vagy szélütés, míg a felső negyedbe került 606 férfi közül csak 16 százalék szenvedte el ezeket a szív- és érrendszeri eseményeket.

Az eredmények nem bizonyítják, hogy kizárólag a tesztoszteronszintben lévő különbség okozta a kockázat mértékében tapasztalt eltérést, ezért a szakemberek szerint túl korai lenne hormonpótlást javasolni.
| tesztoszteronszint, tesztoszteron, hormon, szívbetegség
2011-10-05 22:52:52
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop