Baktérium, ami véd az elhízás ellen

Egy baktérium, mely a bélnyálkahártyát stabilizálja, segíthet az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Az Akkermansia muciniphila a számos névtelen bélbaktérium egyike, melyet valójában tíz éve fedeztek fel és különítettek el belga kutatók.

elhízás, diabétesz, bélbaktérium, immunrendszer | InforMed Hírek11   InforMed | Szendei, K.

Ez a Gram negatív baktérium az egészséges emberek bélbaktérium flórájának 3-5 %-át adja. Kövér embereknél ez a százalék jelentősen csökken. Ez keltette fel a Louvain-i gyógyszerkutató, Patrice Cani figyelmét. A kutatók egérkísérletekben megfigyelték, hogy az Akkermansia muciniphila megszaporodása a bélben nem csak a túlsúly kialakulása ellen védte meg az állatot, de javította azokat a kóros anyagcsere folyamatokat is, melyek 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezetnek.

A baktériumnak fontos szerepe lehet a bélnyálkahártya védelmében, egy nyákfilm létrehozásával. A szervezet működéséhez szükséges anyagok felszívódása ezen a két teniszpálya nagyságú felületet képviselő vékonybél bolyhok nyálkahártyáján keresztül történik, és itt van az immunrendszer fontos első védvonala is. Cani azt is megfigyelte, hogy zsíros ételek adásakor az egerekben az A. muciniphila telepek száma jelentősen csökken, ezzel együtt elvékonyodik a nyákréteg, ami rontja a bélnyálkahártya védőfunkcióját.

Kapcsolódó rovatok:
Táplálkozás, elhízás, fogyókúra
Cukorbetegség
Gyomor-bélbetegségek
Az immunrendszer működése


| elhízás, diabétesz, bélbaktérium, immunrendszer
2013-05-21 07:36:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop