Az endokrin betegségek kezelésének elvei

Bár a címben "kezelés" szerepel, örömmel mondhatom, hogy egyre több endokrin betegség esetében használhatjuk már a "gyógyítás" szót. Az elváltozás jellege és súlyossága szabja meg, hogy alább felsorolt lehetőségeink közül mit választunk

kezelési elvek, hormonzavar | Hormonháztartásunk   SubRosa Kiadó | Kiss, R.
  • diétás kezelés
  • gyógyszeres kezelés
  • röntgen-besugárzás
  • izotópkezelés
  • műtéti beavatkozás
  • a fentiek kombinálása

Diétás kezelés

Mint már az eddigiekből is kiderült, az endokrin rendszer gyakorlatilag valamennyi anyagcsere-folyamatra befolyással van, szabályozza a szervezet belső egyensúlyát meghatározó folyadéktereket, és az ásványi anyagok mennyiségét is. Miután ezek a tényezők szoros kapcsolatban vannak a szervezet táplálékfelvételével, érthető, hogy a táplálkozás minőségi és/vagy mennyiségi változásai befolyásolhatják az endokrin rendszer működését. Milyen diétás lehetőségeink vannak az endokrin betegségek tüneteinek kedvező változtatására?

  • Megszabhatjuk a bevitt táplálék összetételét, energiatartalmát.
  • Előírhatjuk a táplálékfelvétel gyakoriságát, mennyiségét.
  • Megszabhatjuk a folyadékfelvétel mennyiségét.
  • Meghatározhatjuk bizonyos alkotórészek (nátrium, kálium kalcium, vas stb.) megnövelt vagy csökkent mennyiségét.

Meg kell jegyeznünk, hogy a diétás megszorítások csak nagyon ritkán elegendőek a tünetek teljes megszüntetéséhez (például káliumpótlás enyhe elváltozásoknál nagy káliumtartalmú ételek - paradicsom, gyümölcsök - fogyasztásával, vagy bizonyosfajta cukorbetegség diétás kezelése), de az egyéb terápiás eljárások kiegészítése révén fontos szerepet tölthetnek be a betegek kezelésében.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés célja, hogy a kóros folyamatok révén létrejött túl-, illetve csökkent működés okozta tüneteket megszüntesse.

A csökkent működés gyógyszeres kezelése az ún. helyettesítő (szubsztituciós) kezelés. Ez azt jelenti, hogy a szükségesnél kevesebb hormont termelő mirigyet "kisegítjük" gyógyszer formájában beadott megfelelő hormonpótlással. Ma már elmondhatjuk, hogy a szervezetben termelődő összes hormon hozzáférhető gyógyszer formájában, sőt a gyógyszerkutatók munkáját dicséri, hogy olyan vegyszereket is előállítottak, amelyek egy-egy hormon hatását tökéletesen létre tudják hozni az eredeti hormonnál jóval kisebb adagban is. Néhány hormon a szervezetben nagyon rövid idő (percek) alatt lebomlik. Ezek helyett, ha szükséges, olyan szert tudunk adni, amely az eredeti hatást létrehozza, és az jóval hosszabb ideig tart.

A túlműködés megszüntetésére alkalmazott gyógyszerek legfontosabb csoportja a hormontermelést gátló szerekből áll. Ma már rendelkezünk olyan gyógyszerekkel, amelyek kifejezetten egy bizonyos hormon termelését képesek csökkenteni, illetve meggátolni. Vannak olyan szereink is, amelyek nem a hormonok keletkezésébe avatkoznak be, hanem a hormonhatás kifejtését akadályozzák meg.

Egyes hormonoknak nemcsak serkentőleg, de gátlólag is ható szabályozó hormonjaik vannak. Különleges esetekben ezeket is felhasználhatjuk a fokozott működés csökkentésére (például a növekedési hormon gátlására).

Végül meg kell említenünk az ún. tüneti kezelést, amely arra irányul, hogy csökkentsük vagy megszüntessük azokat az elváltozásokat, amelyeket a fokozott hormontermelés hozott létre (például magas vérnyomás, cukorbetegség, csontelváltozások, elektrolit-zavarok stb.).

Látható, hogy a gyógyszeres kezelés széles skálája áll az orvos rendelkezésére. A választandó terápiát mindig úgy kell meghatározni, hogy az adott betegben a legjobb eredményt érjük el a legkevesebb nem kívánt, káros mellékhatással. Ez sokszor nem könnyű feladat!

Röntgenbesugárzás

Az endokrin betegségek röntgen- besugárzással történő gyógyítása - az egyéb, hatásosabb eljárások birtokában - ma már veszített jelentőségéből. Bizonyos esetekben azonban jól egészítheti ki azokat (például az agyalapi mirigy daganatának eltávolítása után alkalmazott besugárzás az esetleges kiújulás veszélyét csökkenti. Válogatott esetekben alkalmazhatjuk a fokozott hormontermelés mérséklésére is).

Izotópkezelés

Az orvosi gyakorlatban az izotópok használata nemcsak a diagnózist segíti, de nagy szerepük van elsősorban bizonyos pajzsmirigybetegségek gyógyításában is.

Műtéti beavatkozás

Daganatos eredetű elváltozásoknál elsődleges jelentősége van a műtéti eltávolításnak. A hormontermelő és az endokrin mirigyekből kiinduló daganatok az esetek túlnyomó többségében jóindulatúak, de a gyógyszeres kezelésre kevésbé reagálnak, és az elvégzett vizsgálatok közül csak a szövettani kép szolgálhat megnyugtatóan az esetleges rosszindulatúság kizárására.

A fentiek kombinálása

Mindig az adott beteg állapota, az endokrin tünetek jellege, súlyossága és az egyéb testi elváltozások dönthetik el, hogy a különböző kezelési eljárások közül melyiket alkalmazzuk, azokat hogyan kombináljuk abból a célból, hogy a betegnek a legnagyobb hasznára legyünk, a legkevesebb mellékhatás mellett.

A kezelés elveinek ismertetése után mindenképpen szükségesnek látom arra felhívni a figyelmet, hogy ma már a gyógyító eljárások széles köre áll az orvos rendelkezésére. Amíg ez nem volt lehetséges, addig a betegségek pontos megismerése, az elváltozások részletes elemzése sok tanulságot szolgáltatott ugyan, de a gyógyítást kevéssé segítette. Ma már azonban érdemes és szükséges is a hormonzavarok pontos felderítése, mert módunk van a kezelési eljárások közül kiválasztani a legjobbat.

Ezek a beavatkozások azonban sokszor nem veszélytelenek. A hatásos szereknek nem kívánatos hatásaik is vannak. A műtéteknek lehetnek szövődményeik. Soha nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a mi feladatunk nemcsak az endokrin elváltozás kezelése, hanem az endokrin betegségben szenvedő ember gyógyítása. Lehetnek olyan egyéb szervi bajai is, amelyekre mindig figyelemmel kell lennünk.

Engedtessék meg nekem itt egy olyan gondolat, amelyről elfeledkeznünk soha nem szabad: Az orvosé a gyógyítás felelőssége, de a kockázatot mindig a betegnek kell vállalnia!

| hormonzavar, kezelési elvek
2003-01-05 09:47:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop