A belélegezhető inzulinról

A bevett tablettának végig kell navigálnia a gyomron, mielőtt a véráramba jut a hatóanyag töredékével.

inzulin, diabétesz, injekció, tabletta | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rosenberg, R.

Ezzel szemben az injektálható gyógyszerek a legtöbbször a megfelelő helyre kerülnek, csaknem teljes mértékben. De az injekció nem olyan kényelmes, mint lenyelni egy tablettát, fájdalmas lehet, és a helye is megmaradhat.

A gyógyszergyártó cégek és partnereik így alternatív megoldásokat keresnek. Az egyik a belélegezhető forma, mint ahogy az asztmás betegek már régóta használják is.

Közel egy tucatnyi gyógyszergyártó cég fejleszti azoknak a gyógyszereknek a belélegezhető formáit (és magukat a készülékeket is), amelyeket a betegek jelenleg injekció alakjában kapnak meg. Ilyenek a fájdalomcsillapító morfium, a sclerosis multiplexre használatos Avonex, a cisztikus fibrózis gyógyszerei és egyes csontritkulás elleni gyógyszerek nők számára.

Az FDA törzskönyvezéséhez a legközelebb álló gyógyszer azonban az inzulin, ahol egyetlen befúvás helyettesítheti az étkezés előtti injekciót.

"A tablettákkal az ember sokszor a természettel harcol - mondja Robert B. Chess, az Inhale Therapeutic Systems Inc. elnöke. - Azt tapasztaltuk, hogy az igazi megoldás a belélegzett gyógyszer, amely mélyen lekerül a tüdőbe, és hamar belejut a véráramba."

Chess szerint a cél olyan por alakú gyógyszerek előállítása, amelyeket akár "egy nyári utcabálon is be lehet venni, amit az inzulininjekcióval nem lehet megtenni".

A San Carlos-beli cég úttörő munkát fejt ki a belélegezhető inzulin előállításának terén. Együttműködik a Pfizer-céggel az első belélegezhető inzulin előállításán, remélik, a gyógyszert jövőre törzskönyvezi az FDA.

A termék por- vagy folyadék alakban készül és vagy pumpával, vagy az inhalátornak nevezett eszközzel lehet a szervezetbe juttatni.

A belélegezhető inzulint elsősorban az I. típusú diabéteszben szenvedőknek gyártják, akiknek a szervezete nem termel inzulint. Ezeknek a betegeknek étkezések előtt inzulininjekciót kell kapniuk, gyakran még lefekvés előtt is. az Egyesült Államokban élő mintegy 16 millió cukorbetegnek ez a típus adja a 10 százalékát.

A nagyobb részt a II. vagy felnőttkori típus képviseli, az ő szervezetük nem termel elég inzulint ahhoz, hogy a vércukor-szintet kontrollálni tudja. Közülük sokan szednek tablettát, mozognak és ügyelnek az étrendjükre.

A brit Lancet című folyóiratban közölték a Pfizer Fázis II klinikai kísérleteinek eredményét, amelyből kiderült, hogy az étkezések előtt belélegzett inzulin helyettesítheti az injekciót. Az eredmények bíztatóak voltak.

A gyógyszer tüdőbe jutatására az Inhale Therapeutics egy kis üveg ásványvíz méretű tubust használ, a csomagolt inzulinadagot a beteg behelyezi a tartályba, meghúz egy ravaszt, és a képződött tejszerű felhőt belélegzi.

Más cégek, mint például az Aradigm Corp elektromechanikai eszközt tervezett, amely igen nagy pontossággal képes adagolni az inzulint. Az Alkermes egy egyszerű inhalátort fejlesztett ki, amelyben egy számítógép-chip méretének megfelelő inzulinrészecskék vannak.

"Hatalmas lehetőségek vannak a belélegezhető gyógyszerekben, különösen azon gyógyszergyártók számára, amelyek nagyobb piacot kívánnak megcélozni" - mondja Richard Pops, az Alkermes igazgatója.

Jelentős kivétel a VIII. faktor, egy véralvadást elősegítő gyógyszer hemofíliás betegek számára. A szer fizikai méretei túlságosan nagyok ahhoz, hogy belélegezhető legyen.

Egyes orvosok közben megkérdőjelezik az olyan gyógyszerek belélegezhetőségét hosszú távon, mint az inzulin. Szkeptikusak, vajon tudja-e helyettesíteni az injektálható formát a belélegezhető.

"Minden nehézsége ellenére az inzulininjekcióval már régen megbarátkoztunk - írja dr. David Nathan a Massachusetts General Hospital diabétesz-specialistája, az American College of Physicians and Surgeons folyóiratában, az Annals of Internal Medicine-ben. - Ha nem ismerjük a belélegzett inzulin hosszú távú hatását pontosan, megvan a veszélye, hogy a kényelemért cserébe esetleg új komplikációk merülnek fel."

Az elmúlt hónapban a Wall Street elemzői ugyanezen okból, a hosszú távú biztonságosság miatti aggodalomból, csökkentették becsléseiket az Inhale Therapeutics számára.

Ez az FDA-t is aggasztja, amely dr. Michael Berelowitz a Pfizer orvos-igazgatója és a munkacsoport vezetője szerint igen alaposan ellenőrzi a Pfizer/Inhale Therapeutics kísérleteit.

"Az FDA nagyon alaposan és hosszan megvizsgál minden újdonságot, így nem lesz könnyű dolgunk a belélegezhető inzulinnal kapcsolatban" - mondja dr. Berelowitz.

Más gyógyszergyárak közben más, eddig injekció formájában adott gyógyszerek inhalálható verziójával kísérleteznek. Az Inhale együttműködik a Biogen Inc. céggel is, az Avonex, a sclerosis multiplex elleni vezető gyógyszer belélegezhető formájának kutatásában.

A Chess-cég a női osteoporosis ellen fejleszt ki belélegezhető szert, Forteo néven, de injektálható formában is folynak a kísérletek.

Az Aradigm a Novo/Nordisk SA-val működik együtt a belélegezhető inzulin fejlesztésére.

Az Aradigm fejleszti közösen a Glaxo-SmithKline-nal a súlyos fájdalmak csillapítására alkalmazott morfiumot. Mindkét cég az év folyamán kezdi meg Fázis III klinikai kísérleteit.

Megjelent: The Boston Globe

| inzulin, diabétesz, injekció, tabletta
2002-07-31 17:57:45


hirdetés