Inzulint kiválasztó őssejtet állítottak elő

Amerikai tudósok megtalálták a módját annak, hogy humán embrióból származó őssejteket olyan sejtekké alakítsanak át, amelyek inzulint választanak ki, és egereknél gyógyítják a diabéteszhez hasonló állapotot.

béta-sejt, hasnyálmirigy, diabétesz | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A további kutatás új sejtforrást eredményezhetne a diabétesz gyógyításában, mondja Emmanuel Baetge és munkatársai, akik a Nature Biotechnology című folyóiratban tették közzé kutatásaikat.

Az 1. típusú diabétesz és a 2. típusúnak bizonyos formái a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek elvesztésével járnak, ezek a sejtek szabályozzák az inzulin kibocsátásával a vércukorszintet.

A kutató korábbi munkáiban már félig „rá tudták venni” az embrionális sejteket, hogy béta-sejtekké alakuljanak át, de azok még nem voltak képesek átvenni az érett béta-sejtek funkcióit.

A kutatók embrionális őssejtekből származó éretlen béta-sejteket ültettek be kémiailag elpusztított béta-sejtekkel rendelkező egerekbe. Egy-három hónap elteltével az átültetett sejtek inzulint kiválasztó sejtekké alakultak át, és képesek voltak szabályozni az egerek vércukorszintjét.

Korábbi kutatások igazolják, hogy a hasnyálmirigy bétasejtjeinek átültetésével a cukorbetegség kezelhető, a terápia azonban a donoroktól függ, a források korlátozottak. Ezért kísérleteznek más módszerekkel, például az embrionális őssejtekkel.

HealthDay News
| béta-sejt, hasnyálmirigy, diabétesz
2008-02-21 23:43:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop