Egy gyakori gyermekkori vírus váltja ki az 1-es típusú diabetest

A humán parechovirus ártalmatlan vírus, a legtöbb kisded néhány tünet kíséretében átvészeli a fertőzést. A legújabb kutatások azonban felvetették, hogy az arra hajlamos egyénekben ez a mikroba váltja ki az 1-es típusú diabetest. Erre a következtetésre a Norvég Közegészségügyi Intézet munkatársai jutottak.

diabétesz, parecho virus | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Az intézet egy hosszú távú kutatáson dolgozik, melynek célja azt felderíteni, hogy milyen környezeti tényezők vezetnek az 1-es típusú diabetes kialakulásához. A résztvevők állapotát kérdőív és székletminta vizsgálatával havonta követik.

A szerzők azt vizsgálták, hogy a humán parechovirus hogyan alakul a kisdedek körében. Korábbi vizsgálatok arra utaltak ugyanis, hogy egy hasonló, de csak rágcsálókat fertőző vírus, a Ljungan vírus állatokban cukorbetegség kialakulásával hozható összefüggésbe.

A mostani kutatás során a szerzők nem találtak a vírusfertőzés lezajlása kapcsán jellemző tünetet. Két éves korra a gyermekek 86 %-a átesett a betegségen, három évesen ez az arány 94 % volt. A szerzők a fertőződési csúcsokat az anyatejes szoptatás megszűntetésének és a közösségbe hordás elkezdésének idejére, illetve az őszi hónapokra teszik.

A vizsgálat során a szerzők két gyermekcsoportot követtek, az egyik csoport magas kockázattal rendelkezett, náluk ki lehetett mutatni azt a HLA genotípust, ami 1-es típusú diabetesre hajlamosított. Az alacsony rizikójú csoportba azonos helyen és időben született, a HLA gént nem hordozó babák tartoztak.

A szerzők megállapították, hogy a legtöbb gyermek tünetmentesen fertőződik a humán parechovírussal, ezért a magas kockázatú pácienseknél ezt a fertőzést is vizsgálni kell, mint oki tényezőt az 1-es típusú diabetes hátterében. Elképzelhető, hogy a fertőződések számának is van jelentősége, például egy késői fertőzés, vagy a fertőződések alacsony száma játszhatja a szerepet a betegség kialakulásában.

| diabétesz, parecho virus
2008-12-30 05:51:32


Csökkent az új diabetesz esetek száma az USA-ban

Meglepő módon csökkent az amerikai felnőttek körében az új diabéteszes esetek száma annak ellenére, hogy az elhízottak aránya viszont növekedett.


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


A diabéteszes láb

A cukorbetegség késői, összetett, fájdalmas és a beteg rokkantságához vezető szövődménye lehet a diabéteszes láb. Kialakulásában a hosszú ideig rossz cukoranyagcse...