Cukorbeteség és vérnyomás

40 éves férfi vagyok, 198 cm és 146 kg. 10 éve vérnyomásom átlagosan 140/90, ezen kívül tudomásom szerint 1 éve vérzsír szintem meghaladja a megengedett értéket, amire Lipanor tablettát, valamint magas vérnyomásomra Concor plus tablettát szedtem. A Lipanort megpróbálta orvosom változtatni, köszvény miatt, de eredménytelenül. Ezért december elejétől ismét ezt a gyógyszert írta fel nekem, de a Milurit 300-al társította.
Ez a kezelés is eredménytelen volt, akárcsak az előző, térdeim miatt. A gyógyszerek úgy hatottak rám, hogy térdeimben olyan fájdalmat éreztem, hogy a napi kocogást, amit addig rendszeresen végeztem, abba kellett hagynom.
Január közepén ismét vérvizsgálatot készíttetett orvosom, amiből kiderült kezdetleges cukorbetegségem. Amelynek a havi átlag értéke 6,5, a pillanatnyi cukorértékem 6, annak ellenére, hogy előtte egy héttel komoly diétába kezdtem. A vérzsír szintem 1,4-re helyreállt ezért kb. 3 hete a Lipanor szedését abbahagytam, és rendszeres testmozgással próbáltam helyettesíteni (ping-pong és szobakerékpár napi 20 perc intenzíven és lassan váltakozva), azóta nem fáj a térdem, javult a vérnyomásom (naponta többször mérem, átlagosan 123/75), a pulzusom változó (nyugalmi állapotban 54, sportolással 100).
Kezdődő cukorbetegségemből kigyógyulhatok életmód változtatással? A szobakerékpár mennyire kontrollálhatja a meglévő problémáimat? Ön szerint, a kocogás, vagy a szobakerékpározás előnyösebb számomra?
Kérem, amennyiben tud, segítsen nekem! Köszönöm szépen!

diabétesz | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(februári)   InforMed | Szendei, K.
Egyértelmű, hogy a testsúly csökkentése a megoldás minden problémájára. Kevesebbet kell enni, gyakran keveset. Valószínűleg a mozgását akadályozó panaszait a gyógyszer okozta, és ezzel többet ártott, mint használt. Igen helyesen tette, hogy elhagyta. Bár a túlsúly oki szerepe sem elhanyagolható. Tehát egyértelműen életmód változtatásra van szüksége.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

| diabétesz
2009-02-16 13:56:13

Web Design & Development Prowebshop