Vérvétel? Csak egy szúnyogcsípés!

Nemsokára jóval kevésbé fájdalmas módszer áll majd rendelkezésére azoknak a cukorbetegeknek, akiknek rendszeresen kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket. A jelenlegi módszer, hogy az ujjbegyből vesznek mintát, fájdalmas, kényelmetlen és időigényes.

diabétesz, vércukor, vérvétel | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Kanadai mérnökök szabadalmaztattak egy „elektromos szúnyog” nevű berendezést. Ez a tapasz körülbelül körömnyi nagyságú, és négy apró tűt tartalmaz, ami előre meghatározott sorrendben „csípi meg” a viselőjét. A tűk elektromos vezérlés segítségével hatolnak pontosan olyan mélyre a bőrbe, hogy a vérvétel kivitelezhető legyen, de ideget ne találjanak el. A páciens ezért legfeljebb minimális fájdalmat érezhet. A berendezést a test bármely részén lehetne viselni, és pontos vércukor-értékeket mutatna.

A készülék a vérplazma glükóz-szintjét méri, amit azután számítógépen, vagy a csuklón viselhető leolvasó készülékre küld. Még arra is képes a berendezés, hogy riasszon, ha a vércukor átlépi a kóros tartomány határát.

„Ez igen nagy előrelépés, különösen gyermekek és idős emberek esetében” – hangsúlyozták a kutatók. – „Ez a megközelítés teljesen új, és olyan megbízható és megismételhető mérési módszert kínál, ami csak minimális kellemetlenséggel jár.”

A kutatók jelenlegi célja, hogy még kissebbé varázsolják a szerkezetet, és ezáltal még több tűt tudjanak benne elhelyezni. A jelenlegi négy tű ugyanis szükségessé teszi, hogy naponta egyszer megváltoztassuk a tapasz helyét. Minél több a tű, annál ritkábban kell cserélni a tapasz helyét, illetve annál gyakoribb mérésre van lehetőség.

A tudósok egy pumpa-rendszer integrálásán is dolgoznak, ezzel az inzulin beadása is automatikussá válhat. Az emberi kéz alkotta szúnyog így akár egy mesterséges hasnyálmirigyet is helyettesíthet.

A cukorbetegség jelenleg világméretű járványt jelent. Körülbelül 246 millió egyént érint világszerte, különösen az idős és elhízott csoportokban.

| diabétesz, vércukor, vérvétel
2009-05-04 11:58:48