Már egy éjszaka alváshiány rontja a cukoranyagcserét

Egyetlen kevés alvással töltött éjszaka is gátolja a szervezet képességét arra, hogy felhasználja az inzulint a vérben lévő cukor lebontására, állapították meg holland kutatók.

A szakemberek úgy vélik, nem véletlen, hogy miközben a nyugati országokban egyre rövidült a napi alvási idő az elmúlt évtizedekben, addig egyre gyakoribbá vált a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia.

"Megállapításaink azt mutatják, hogy egy alváshiányos éjszakának mélyrehatóbb hatása van az anyagcsere-szabályozásra, mint korábban feltételezték" - mondta el Esther Donga kutatásvezető, a hollandiai Leideni Egyetem orvosi központjának igazgatója.

A 2-es típusú, felnőttkori cukorbetegséget az okozza, hogy a szervezet nem képes megfelelően felhasználni a hasnyálmirigy által termelt inzulint, a hormont, amely az ételek lebontása során keletkező glükóz szintjét szabályozza a vérben. A magas vércukorszint miatt károsodnak az erek, a szem, a vese, az idegek és a szív. A rossz étrendhez és mozgásszegény életmódhoz köthető betegség járványszerű méreteket öltött az elmúlt években. Becslések szerint jelenleg 180 millió ember diabéteszes szerte a világon.

Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a hosszú távú alváshiány következtében felborul a cukoranyagcsere, ám Donga szerint szerdán közzétett tanulmányuk az első, amely egyetlen éjszakai alváshiány hatását elemezte. Kilenc egészséges embert vizsgáltak meg nyolc órányi alvás, majd egy másik alkalommal négy órányi alvás után.

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szaklapban megjelent eredmények szerint egyetlen napi alváshiány 18-25 százalékkal csökkentette az inzulinérzékenységet.

Szakemberek szerint egy felnőtt embernek hét-kilenc óra alvásra van szüksége naponta.
| cukoranyagcsere, alvás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia
2010-05-06 11:49:37