Kevés alkohol csökkentheti a diabétesz kockázatát

Egészséges felnőtteknél csökkentheti a diabétesz kockázatát a napi egy-két pohárka alkohol - erre a következtetésre jutottak holland szakemberek.

cukorbetegség, diabétesz, alkohol | MTI Hírek 2010 ;7
A 10 évet felölelő kutatásból kiderült, hogy azoknál, akik rendszeresen felhörpintenek egy kevés alkoholt, kisebb eséllyel alakul ki a cukorbetegség, mint az olyan felnőtteknél, akik távol tartják magukat az italtól.

A 35 ezer résztvevővel végzett felmérésben a 2-es típusú cukorbetegségre összpontosítottak, a diabétesz e fajtája leggyakrabban a 40 év feletti korban jelenik meg.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a felnőtteknél, akiknél a visszafogott alkoholfogyasztás egészséges életmóddal párosult, 40 százalékkal volt alacsonyabb a cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik teljesen megvonták maguktól a szeszes italokat.

A vizsgált 20 és 70 év közötti embereknél a visszafogott italozáson a nők esetében legfeljebb napi egy pohár, míg a férfiaknál legfeljebb napi két pohár italt értettek.

Az egészséges életmód ehhez párosuló ismérvei között az elhízás megelőzését, a megfelelő testmozgást, a dohányzás mellőzését, valamint a kiegyensúlyozott étrendet szabták meg.

A kutatás azt mutatja, hogy a visszafogott alkoholfogyasztás hozzájárulhat ahhoz az egészséges életmódhoz, amely segíthet a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentésében - fogalmaztak a holland szakemberek közleményükben.

A cukorbetegség e fajtája gyakran az elhízás számlájára írható, a kór világszerte 180 millió embert sújt. Szövődményei között - amennyiben nem kezelik - kardiovaszkuláris betegségek, agyi katasztrófa, látásvesztés, vesebaj és végtag-amputáció is szerepelhet.
| cukorbetegség, diabétesz, alkohol
2010-05-27 14:28:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop