A leveles zöldségek csökkentik a diabétesz kockázatát

A leicesteri egyetem kutatóinak vizsgálata szerint „jelentősen” csökkenthető a 2. típusú diabétesz kockázata, ha valaki sok zöldséget fogyaszt. A zöldfélék, például a brokkoli vagy a káposzta magas antioxidáns- és magnéziumtartalmuknak köszönhetően segíthetnek megelőzni a cukorbetegség kialakulását.

zöldség, diabétesz | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A kutatócsoport hat korábbi vizsgálat eredményeit tekintette át, összesen több mint 220 ezer résztvevő adatait. Ezek a vizsgálatok mind a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a 2. típusú diabétesz közti kapcsolatot elemezték.

Megállapították, hogy a napi 1,5 külön adag zöldséget fogyasztóknál, 14 százalékkal csökken a 2. típusú diabétesz kockázata.

A kutatók így nyilatkoztak erről: – Metaanalízisünk eredményei alátámasztják azokat az ajánlásokat, amelyek szerint a leveles zöldfélék fogyasztásával jelentősen csökkenthető a diabétesz kockázata.

Ez a vizsgálat az első, amely külön a leveles zöldségekre vonatkozik ebben az összefüggésben. – Túl korai lenne azonban a leveles zöldségeket egyedüli módszerként ajánlani kockázatcsökkentésre – mondja dr. Iain Frame, a brit diabétesz társaság kutatási igazgatója. – Nem lenne jó, ha csak bizonyos ételfajtákra összpontosítana valaki, és hanyagolná azt a tanácsot, hogy naponta ötször gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon.
| zöldség, diabétesz
2010-08-30 12:58:51