Hirtelen halál éjszaka

A 90-es évek elején több olyan esetet is jelentettek az Egyesült Királyságban, amikor 1. típusú diabéteszben szenvedő tizenévesek és fiatal felnőttek minden panasz nélkül aludni tértek, és álmukban hirtelen meghaltak.

cukorbetegség, diabétesz, szívritmuszavar, szívritmuszavar | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Miután kizárták az öngyilkosságot és a diabéteszes ketoacidózist, huszonkét eset maradt, amikor sem szövődmény nem kísérte a diabéteszt, sem más tünetet vagy okot nem találtak a halál megállapításakor.

A vizsgálatot végző kutatók szerint a halál időpontja és más körülmények arra utalnak, hogy hipoglikémiáról vagy hipoglikémiával kapcsolatos eseményről van szó.

Az eredeti cikk megjelenése óta a kutatók némileg módosították azt az elméletet, hogy a halál oka maga a hipoglikémia. Inkább úgy vélik, hogy a vércukorszint éjszakai hirtelen esése (hipoglikémia) a szív elektromos működésében idézett elő változásokat, ami halálos szívritmuszavarhoz vezetett.

Kiderült, hogy a hipoglikémia megváltoztatja a szív elektromos aktivitását, és egyes arra fogékony egyedeknél ez súlyos, olykor végzetes ritmuszavart idéz elő.

Nemrégiben újabb vizsgálatot végeztek 25 fő bevonásával, és megerősítették azt a tényt, hogy a szívritmuszavarok az alacsony cukorszint időszaka alatt következtek be.

Elképzelhető, hogy az alvás közben, hirtelen elhalálozó betegek a szív idegeire ható korai neuropátiában szenvedtek, de lehetséges ok még a szívbillentyű bizonyos zavara is.

Hogyan előzhető meg ez a szindróma? A legfontosabb, hogy elkerüljük a vércukorszint éjszakai esését. A éjszaka időnként végzett vércukorszint-mérés vagy a folyamatos monitorozás adhat valami fogalmat az éjszakai hipoglikémia kockázatának fokáról. Vigyázni kell továbbá arra, hogy ne legyen túl nagy az esti inzulinadag, és nehogy a nyújtott hatású helyett rövid ideig ható inzulin jusson a beteg szervezetébe. Érdemes megfontolni az étrendbeli változtatásokat is.

Diabetes monitor
| cukorbetegség, diabétesz, szívritmuszavar
2010-11-15 14:44:49


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés