Cukorbaj ellen együnk sajtot

A tejtermékekben olyan zsírsav található, amely csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kifejlődésének kockázatát. Amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit az Annals of Internal Medicine karácsony előtti száma közölte.

cukorbetegség, saljt, táplálkozás, diéta | InforMed Hírek8   InforMed | MTI
Néhány hete az Egyesült Államokban riasztó adatok jelentek meg a cukorbetegség terjedéséről. Elbert S. Huang és munkacsoportja a cukorbaj kezelési költségeinek változásával foglalkozott és számításaik szerint a cukorbetegek száma az USA területén a következő 25 évben megduplázódik, a betegség költségei pedig a jelenlegi összeg háromszorosára növekednek. Az elszomorító jóslatot a most nyilvánosságra kerülő vizsgálati eredmények szakértők szerint némileg ellensúlyozhatják.

A legtekintélyesebb amerikai egyetem, a Harvard közegészségügyi karának (HSPH) munkatársai nagy nemzetközi munkacsoport együttműködésével tanulmányozták a legtöbbet fogyasztott tejtermékek befolyását a cukorbetegség kialakulására.

Dariush Mozaffarian és munkacsoportja az egyik leghosszabb ideje folytatott népességi vizsgálat adatait értékelte. A Cardiovascular Health Study két évtizeddel korábban indult annak tanulmányozására, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezőinek milyen szerepe van az infarktus vagy az agyi katasztrófa bekövetkezésében. Az így megfigyelt emberek anyagcsereadatait - vércukorértékét, inzulin- és vérzsírszintjét - 20 éven keresztül rendszeresen mérték.

A laboratóriumi adatok között a transz-palmitolajsav is szerepelt. Ez az esszenciális zsírsavak közé tartozik, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, csak az étellel juthat hozzá. Szerencsére szinte minden tejtermékben megtalálható, a tejtől a sajton át a joghurtig.

Az évek múlása során mind világosabban látszott, hogy akinek a vérében sok volt a transz-palmitolajsav, annak lényegesen kisebb volt az esélye, hogy cukorbeteg legyen, mint azoknak, akik kevés ilyen zsírsavat, tehát tejterméket fogyasztottak. A védőhatás rendkívülinek bizonyult: 60 százalékkal ritkábban lett cukorbeteg az, akinek magas volt ez a vérzsírszintje.

A kutatók most olyan vizsgálatra készülnek, amelyben transz-palmitolajsav célzott adagolását tervezik.

| cukorbetegség, saljt, táplálkozás, diéta
2011-01-04 02:05:23


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés