Nem nyújt előnyt az idősebb cukorbetegek erőteljes kezelése

A vércukorszint erőteljes csökkentése idősebb korban nem lassította a memóriavesztést - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

cukorbetegség, diabétesz, memóriavesztés | MTI Hírek 2011 ;8
A The Lancet Neurology című orvosi folyóiratban ismertetett eredmények arra utalnak, hogy a páciensek számára több előny jelenthet, ha a megfelelő diétára és a több mozgásra figyelnek.

Az ACCORD elnevezésű, 2-es típusú diabétesszel élők bevonásával végzett klinikai próbát 2008 elején leállították, mert több halálozás történt azok körében, akik intenzív kezelést kaptak, mint azok között, akik a hagyományos kezelést.

A legutóbbi vizsgálat kifejezetten arra kereste a választ, hogy a cukorbetegek ilyen agresszív kezelése miként hat a memóriára. A tanulmányban 3 ezer, 55 és 80 év közötti, 2-es típusú diabétesszel élő ember vett részt, akiknek magas volt a vércukorszintje, és akiknél nagy volt a szívbetegségek kockázata is.

A 70 év feletti cukorbetegeknél kétszer gyakrabban jelennek meg memóriaproblémák, mint hasonló korú, nem diabéteszes társaiknál. Az orvosok arra számítottak, hogy a vércukorszint erőteljesebb, a normál értéket megközelítő csökkentésével lassítható ez a folyamat.

A negyven hónapos követés után úgy találták, hogy az intenzív kezelést kapott csoport tagjainak növekedett ugyan az agytérfogata, ám ennek előnyét a memória megőrzésében nem sikerült kimutatniuk.
| cukorbetegség, diabétesz, memóriavesztés
2011-09-29 06:36:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop