Nyolc másodpercenként meghal valaki diabéteszben

Évente csaknem négymillió, vagyis nyolcmásodpercenként egy áldozata van a cukorbetegségnek. A közelgő november 14-i diabétesz világnap alkalmából ezzel a vezérgondolattal igyekeznek a szakértők felhívni az emberek figyelmét a betegség komolyságára.

cukorbetegség, diabétesz | MTI Hírek 2011 ;8
A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az Osztrák Diabétesz Társaság (ÖDG) a 2011-es világnapot a Cselekedjen most! mottóval vezeti be.

A statisztikák szerint az osztrák lakosság 5-10 százalékát érinti a diabétesz, a betegségben szenvedők száma pedig évről évre növekszik.

A túl magas vércukorszintre több jel utalhat, például a hirtelen súlycsökkenés, fáradtság, gyengeség, látási zavarok, fertőzések, túlsavasodás esetén pedig hasi panaszok, rosszullétek, hányás. Végső esetben akár kóma is felléphet. Az időben felállított diagnózis és a kezelések megakadályozhatják a szemben, vesében és egyéb szervekben fellépő komplikációk kialakulását.

"A gyermekeknél az egyes típusú diabétesz jellemző tünetei a súlycsökkenés, szomjúság, gyakori vizeletürítés, fáradtság" - mondta el Sabine Hofer, az innsbrucki gyermekcentrum munkatársa. Az egyes típusú diabétesz elsősorban gyermek- és fiatalkorban lép fel, de gyakorlatilag minden életszakaszban előfordulhat. A betegség következményeként elhalnak a hasnyálmirigyben az inzulin termeléséért felelős sejtek.

A szakértő a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte: a diabétesz gyanúja egyszerű vizeletvizsgálattal megerősíthető vagy kizárható.

A kettes típusú diabétesz elsősorban a felnőtteket érinti, de sajnos egyre gyakrabban jelentkezik a fiataloknál is.

Egészséges életmóddal, sok mozgással, kiegyensúlyozott étkezéssel és elsősorban a dohányzás mellőzésével megelőzhető a betegség kialakulása.

Az ÖDG szerint a tudomány mai állása szerint a diabétesz nem gyógyítható, ám a betegség korai kezelése és a modern terápiák segítségével biztosítható az életminőség és csökkenthető a szervek károsodásának rizikója.

A diabétesz világnapja alkalmából a Blue Monument Challenge elnevezésű akció keretében világszerte kékbe borulnak az épületek, így emlékeztetve a megelőzés fontosságára.
| cukorbetegség, diabétesz
2011-10-24 22:05:50


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés