Drámaian csökkent a cukorbetegség miatti amputációk száma Amerikában

Drámai mértékben csökkent a cukorbetegség következtében elkerülhetetlen végtag-amputációk száma, valószínűleg a kezelés eredményesebbé válása miatt - derült ki egy amerikai kormányzati felmérésből.

Az Egyesült Államok járványügyi központja (CDC) által végzett kutatás kimutatta, hogy több mint 50 százalékkal kevesebb ilyen beavatkozás történik, mint a kilencvenes évek közepén. Az idősebb cukorbetegek körében ezer főből több mint 11-ről 4-re esett vissza a szám. Más diabéteszvizsgálatok is az elvesztett lábujjak, lábfejek és lábszárak mennyiségének megcsappanását igazolták, ha nem is ilyen nagy mértékben.

"Ami a legfontosabb számomra, az a javulás mértéke" - mondta John Buse, az Észak-karolinai Egyetem diabetológusa, aki nem vett részt a vizsgálatban.

Az adatokat a központ kedden hozta nyilvánosságra a Diabetes Care című folyóiratban. A cukorbetegségben minden tíz amerikai állampolgárból egy érintett, az ország hetedik vezető haláloka. A betegség szövődményeként keringési elégtelenség léphet fel a végtagokban, ami idegsejtelhaláshoz is vezet, emiatt az érintett testrészek érzéketlenné válnak, a sérülések rendkívül nehezen gyógyulnak, magas a fertőzésveszély. Ez általában a magasabb életkorú, legalább tíz éve cukorbeteg páciensek körében gyakori.

Noha a cukorbaj az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá válik - főként annak a túlsúly miatt kialakuló kettes típusa -, a kutatás a fenti pozitív eredményt igazolta más, szintén félelmetes szövődmények - vakság, veseelégtelenség - tekintetében.

Buse megjegyezte: a kilencvenes évek közepén az egyetemi klinika diabéteszközpontjának vezetőjeként minden nap több beteget látott a váróban, akinek hiányzott valamely végtagja vagy vakvezető kutya segítségével fehér bottal közlekedett, néhány éve azonban ez már nagyon ritka tapasztalat.

A CDC kutatásához az országos kórházi regisztrációs adatbázis 1988 és 2008 közötti részében a negyven év feletti betegek adatait elemezték. Úgy találták, hogy a cukorbetegek száma ezen idő alatt megháromszorozódott, az amputációk száma mégis folyamatosan csökken 1996 óta.

A szakemberek a nem cukorbetegek körében történő végtagvesztések számát rendkívül alacsonynak találták.

Igazán nem világos, hogy mi okozta a csökkenést a diabéteszesek körében - ismerte be a CDC epidemiológusa, Nilka Rios Burrows, a kutatás egyik vezetője.

A szakemberek szerint az amputációk elkerüléséért a legtöbbet a szigorúbb orvosi felügyelet, a betegek oktatása és a vércukor szinten tartásának ingyenessé válása, valamint a speciális cipők és más egészségügyi eszközök megjelenése tette. Burrows úgy véli, hogy mindezek mellett még sokat nyomhat a latban a betegség egyre korábbi felismerése és a kezelés korai megkezdése.
| cukorbetegség, diabéteszes láb, amputáció
2012-01-26 06:42:47


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés