Cukorbeteg tizenévesek

Egy a közelmúltban végzett kutatás szerint az 1. típusú diabéteszben szenvedő tizenéveseknek segítségre lehet szükségük, abban, hogy egyre több felelősséget tudjanak vállalni vércukorszintjük ellenőrzéséért és az inzulin beadásáért.

inzulin, önellenőrzés, cukorbetegség, 1. típusú diabétesz | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
A kutatók 147 diabéteszes kamaszt követtek figyelemmel hat hónapon át. Ez idő alatt a szülő-gyerek közti általános konfliktus-szintek meglehetősen állandók voltak.

A vizsgálat azonban megállapította, hogy azok a fiatalabb tizenévesek, akik éppen abban az időben kezdtek nagyobb részt vállalni a kezelésükből, és akiknek több konfliktusuk volt a szülőkkel, kevésbé szorgalmasan mérték a cukorszintjüket és magasabb volt az A1c hemoglobinszintjük – ami a vércukor kontroll mértéke.

- Az A1c-szint emelkedése jellemző a késői kamaszkorban és ifjú felnőttkorban, mondja a vizsgálat társszerzője, Korey Hood professzor a cincinnati gyermekkórház orvosa. – Az A1c hemoglobin szint 12-13 éves kortól fokozatosan emelkedik, majd a húszas évek közepén kezd csökkenni – mondja.

- Az átmenet időszaka nehéz, mert a serdülőkori stressz és a kortársak nyomása mellett a kamaszoknak még a diabéteszük karban tartásával is meg kell birkózniuk.

Health.com
| 1. típusú diabétesz, cukorbetegség, inzulin, önellenőrzés
2012-05-14 07:08:19


Csökkent az új diabetesz esetek száma az USA-ban

Meglepő módon csökkent az amerikai felnőttek körében az új diabéteszes esetek száma annak ellenére, hogy az elhízottak aránya viszont növekedett.


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


A diabéteszes láb

A cukorbetegség késői, összetett, fájdalmas és a beteg rokkantságához vezető szövődménye lehet a diabéteszes láb. Kialakulásában a hosszú ideig rossz cukoranyagcse...