A kurkuma fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A curry egyik alkotóelemeként ismert kurkuma fogyasztásával megelőzhető a cukorbetegség a nagy kockázattal élő embereknél - állapította meg egy thaiföldi tanulmány.

diabétesz, curry, kurkumin, kurkuma, cukorbetegség | InforMed Hírek10   InforMed | Sándor, K.
A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a kurkumin kapszulák kilenc hónapon át tartó szedése a 2-es típusú cukorbetegséget felvezető állapotban lévő, prediabéteszes embereknél megelőzte a betegség kialakulását.

A kurkuma fűszernövényben lévő kurkumin vegyületről korábbi vizsgálatokban kimutatták már, hogy hatékony gyulladásgátló, és védi a test sejtjeit az oxidatív károsodástól. Mindkét folyamatnak - a gyulladásnak és az oxidatív sejtkárosodásnak is - szerepe van különböző betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A most ismertetett tanulmányban 240 önkéntes vagy kurkumint szedett a neki adott kapszulában, vagy placebót. A kurkumint szedők napi adagja hat részre szétosztva 1500 milligramm volt. Kilenc hónap elteltével a placebót szedő 116 páciens közül 19-nél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, miközben a kurkumint kapott 119 ember közül senkinél.

A kutatók úgy találták, hogy a kurkumin javította a hasnyálmirigy bétasejtjeinek működését, amely sejtek felelősek a vércukorszintet szabályozó inzulin hormon kibocsátásáért. Feltételezik, hogy a kurkumin gyulladásgátló hatása segít megvédeni a bétasejteket a károsodástól.

"Ígéretesnek tűnik, de sok kérdés maradt megválaszolatlan" - reagált a tanulmány eredményeire Constance Brown-Riggs, az amerikai Táplálkozási és Diabétesz Akadémia szóvivője, aki szerint túl korai lenne azt ajánlani az embereknek, hogy kurkumin kapszulákkal előzzék meg a cukorbetegséget.

A cukorbetegség megelőzésében a legeredményesebbnek továbbra is azt tartják, ha a megfelelő étrendet testmozgással párosítják a nagyobb kockázatnak kitett emberek.
| curry, kurkumin, kurkuma, cukorbetegség, diabétesz
2019-11-28 19:34:39
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop