Elkezdődtek egy vitatott diabétesz kezelés klinikai próbái

Néhány ember bevonásával megkezdték amerikai kutatók az 1-es típusú cukorbetegség egyik vitatott kísérleti kezelésének humán klinikai próbáit, amelynek során a tuberkulózis megelőzésére szolgáló, 1921 óta használt BCG-oltás hatóanyagát kapták a vizsgálat résztvevői.

A PLoS One című nyílt hozzáférésű tudományos portálon közzétett tanulmány szerint a három önkéntes közül kettőnél átmenetileg eltűnt a betegség. A későbbiekben nagyobb tanulmányokkal kívánják eredményeiket igazolni a kutatók.

Denise Faustman kutatásvezető, a Massachusetts-i Általános Kórház immunológusa szerint "ez az egyszerű, olcsó vakcina az 1-es típusú cukorbetegség hátterében lévő autoimmunitást támadja meg".

Az 1-es típusú cukorbetegségnél az immunsejtek tévesen idegenként azonosítják és elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg világszerte mintegy 350 millió ember él diabétesszel, közülük 10 százalékra tehető az 1-es típusba tartozók aránya. Általában kora gyerekkorban diagnosztizálják, és a páciens egész életében inzulinbevitelre szorul.

A kutatók szerint a BCG-oltás átmenetileg emeli egy immunfehérje, a tumornekrózis-faktor (TNF) szintjét a vérben, és képes regenerálni a hasnyálmirigy inzulinelválasztását. Korábbi tanulmányok megmutatták, hogy a TNF nagyobb koncentrációja egereknél gyógyítja a humán diabéteszhez hasonló állapotot.

Faustman kiemelte, hogy olyan páciensnél is visszafordította átmenetileg a vakcina az 1-es típusú cukorbetegséget, aki már 15 éve diabéteszes volt. A hatás azonban átmeneti volt, mindössze egy hétig tartott. "Méréseink azt mutatták, hogy az inzulintermelő sejteket tönkretevő autoimmun T-sejtek elpusztultak, és bizonyítékot találtunk arra, hogy helyreállt az inzulintermelés" - tette hozzá.

A klinikai próbába bevont három páciens négy hetes különbséggel két BCG-oltást kapott, másik három páciens pedig placebóként sóoldatot. A BCG-s csoportban lévő három ember közül kettő vérében elpusztult T-sejteket találtak, miközben inzulintermelésük emelkedett.

Más szakemberek azonban legalábbis megkérdőjelezhetőnek tartják az elméletet. "A dolgozat azt mutatja, hogy a BCG összefüggésben van néhány páciens átmeneti javulásával, de nehéz arra következtetni, hogy a TNF lenne az oki tényező" - vélekedett Raphael Clynes immunológus, a Columbia Egyetem munkatársa.
| cukorbetegség, diabétesz, BCG-oltás, gyógyszer, klinikai próba
2012-08-09 21:49:26


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés