A rejtett cukorbetegség

Ha valaki gyakran szomjas, állandóan fáradt, zavaros a látása és viszket a bőre, lehet, hogy fel nem ismert diabéteszben szenved.

cukorbetegség, diabétesz | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.
Az Egyesült Királyságban 33,7 millió cukorbeteg van, közülük 850 ezer nem is tud a betegségéről.

A cukorbetegség egyre nagyobb gondot okoz világszerte, és bár igen komoly szövődményei lehetnek, nagyon sokan nem fordulnak orvoshoz a panaszaikkal.

Bár a diabétesz általában a középkorúak betegsége, egyre több fiatalt is érint a 2. típusú cukorbetegség. A fel nem ismert cukorbetegek állapota az idő haladtával romlik, és mire felismerik a betegséget, gyakran már kialakultak a szövődmények. Ezek közé tartozik a vesebetegség, a szívroham, a stroke és a vakság.

Kockázati tényezők

A felismerésben és a kezelésben a legfontosabb a kockázati csoportba tartozók azonosítása, mondják szakemberek. Egyszerű tesztek állnak rendelkezésre, amelyeknek elvégzésével mindenki maga ismerheti fel a veszélyt jelző tüneteket.

Életmódbeli változtatások

Ha valakinél megállapítják a diabéteszt megelőző állapotot, még sokat tehet a folyamat visszafordítása, a kockázatok csökkentése érdekében.

A lista élén a fogyás, a több testmozgás és az étrend megváltoztatása áll.

Kerüljük a tejfölös mártásokat, inkább paradicsomosat fogyasszunk, és fűszerezzük.

Vaj, zsír és margarin helyett olajjal főzzünk. A legsoványabb a csirkehús, de csak akkor, ha a zsíros bőr nélkül kerül az asztalra.

A kulcsszó itt is, mint oly sok más esetben a mértékletesség, nem kell mindenről lemondani.

Vannak ételek, amelyek egyenesen elősegítik a vércukorszint szabályozását, ilyenek az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, a zab, a lencse és a zöldségfélék. Sózás helyett ízesítsünk inkább zöldfűszerekkel.

| cukorbetegség, diabétesz
2013-01-18 05:21:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop