Meredeken emelkedett a cukorbeteg gyerekek száma

Két évtized alatt hetven százalékkal nőtt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, öt éven aluli gyermekek száma Philadelphiában, de a témáról készült amerikai tanulmány szerint hasonló meredek emelkedést tapasztaltak szerte az Egyesült Államokban és Európában is.

gyermek, cukorbetegség, diabétesz, inzulin | InforMed Hírek11   InforMed | MTI
"Hogy mi lehet az oka ennek a tetemes gyarapodásnak? Sajnos nem tudjuk" - közölte Terri Lipman, a Pennsylvaniai Ápolóképző Egyetem professzora, a tanulmány vezetője.

Az 1-es típusú, fiatalkorinak vagy inzulinfüggőnek is nevezett diabétesz autoimmun betegség, amelyben a test saját immunsejtjei, a T-sejtek megtámadják és elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. Mivel a hasnyálmirigy nem tud inzulint termelni, a sejtek számára létfontosságú cukor sem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a vérben. Az immunrendszer T-sejtjeire azért van szüksége a szervezetnek, hogy védekezni tudjon különböző kórokozók, a baktériumok és a vírusok ellen: az 1-es típusú cukorbetegséggel élők testében azonban az immunsejtek "önfejűvé" válnak, és kibújnak a szabályozás alól.

A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett felmérés eredménye szerint 1985-ben minden százezer öt éven aluli gyermekre 13,4 diabéteszes eset jutott az amerikai nagyvárosban, a mutató 2044-re azonban 17,2-re növekedett. Az öt és tizennégy év közötti gyerekeknél az emelkedés aránya 29 százalékos volt.

A tanulmány szerint hasonló irányzatot figyeltek meg az Egyesült Államok többi részében és Európában is.

"Rejtély számunkra ennek a korcsoportnak a helyzete" - jegyezte meg Carol Levy, a New York-i Mount Sinai Kórház diabéteszkutatója, aki maga nem vett részt a felmérésben.

Annak ellenére, hogy a szakemberek nem ismerik a jelenség pontos okát, többféle elmélet is forgalomban van. Egyesek a D-vitamin hiányának a számlájára írják a gyermekkori diabéteszes esetek megugrását, mások a természetes táplálás (szoptatás) elmaradását okolják. Vannak, akik szerint a magyarázat a túlzottan is higiénikus környezetben keresendő, annak hatására ugyanis az immunrendszer "visszafelé sülhet el".

Az orvosok arra intenek, hogy roppant fontos odafigyelni az esetleges tünetekre: az 1-es típusú cukorbetegség folyamatos éhségérzettel, állandó vizelési kényszerrel, illetve ágyba vizeléssel, szomjúságérzettel járhat kiskorban.

Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, veszélybe kerülhet a betegek szíve és veséje, nő a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.
| gyermek, cukorbetegség, diabétesz, inzulin
2013-02-04 22:06:34


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés