A "light" italok növelik a diabétesz kialakulásának kockázatát

A világszerte elterjedt meggyőződés ellenére az édesítőszert tartalmazó "light" italok növelik a nőknél a diabétesz kialakulásának kockázatát, jobban, mint az általános cukrot tartalmazók.

aszpartám, édesítőszer, diabétesz, cukorbetegség | InforMed Hírek11   InforMed | MTI

A francia INSERM orvostudományi kutatóintézet két szakértője jutott erre az eredményre tanulmányában, melyet a Journal of Clinical Nutrition című amerikai szaklapban mutattak be.

Francoise Clavel-Chapelon és Guy Fagherazzi 1993 óta 66 188,
1925 és 1950 között született nő adatait elemezte. A résztvevőket két-három évente kikérdezték táplálkozási szokásaikról.

Az eredmények szerint a cukrozott és a cukormentes, de édesítőszeres italokat fogyasztóknál magasabb a cukorbetegség kockázata, mint a nem édesített gyümölcslevet fogyasztóknál.

Azoknál a nőknél, akik hetente fél liter "light" italt isznak,
15 százalékkal nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata, míg akik adagja heti másfél liter, azoknál már 59 százalékra emelkedik a kockázat.

Összehasonlításként a kutatók kielemezték a frissen facsart gyümölcsleveket fogyasztó nők egészségügyi adatait. Náluk nem növekedett a diabétesz kockázata.

A jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy az aszpartám, amely a leggyakrabban használt édesítőszer, a vércukorszint növekedéséhez, és így az inzulinszint emelkedéséhez is vezet. Ez pedig inzulinrezisztenciát válthat ki, ami diabéteszt eredményez. Az édesítőszerek hatása tehát hasonló a cukoréhoz - áll a tanulmányban.

A francia kutatók ugyanakkor elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, hogy a light italok fogyasztása közvetlen oka-e a cukorbetegség kockázatnövekedésének.
| aszpartám, édesítőszer, diabétesz, cukorbetegség
2013-02-12 01:28:39


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés