A cukros üdítők fogyasztása 22 százalékkal növelheti a diabétesz kockázatát

Napi egyetlen doboz cukros üdítőital elfogyasztása 22 százalékkal növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát - derült ki egy nagyszabású európai tanulmányból.

Nyolc európai országból származó mintegy 350 ezer ember adatainak elemezésével a kutatók megállapították, hogy a havi egy adagnyi - 340 milliliternyi, amely nagyjából egy doboz Coca-Colának felel meg -, vagy annál kevesebb cukros üdítőital-fogyasztásán felüli minden további adag 22 százalékkal növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát.

"Az európaiak egyre növekvő cukros üdítőital-fogyasztásának fényében fontos, hogy egyértelmű üzeneteket közvetítsünk a népesség felé ezen italok negatív egészségügyi hatásairól" - húzta alá Dora Romaguera, az Imperial College London munkatársival közösen készített tanulmány vezetője.

A mostani eredmények összhangban vannak azon amerikai vizsgálatok következtetéseivel, amelyek erős összefüggést mutattak ki a cukros üdítőitalok fogyasztása és a magasabb testtömeg, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte több mint 310 millióan küzdenek a betegséggel.

Romaguera és csapata azt akarták kideríteni, hogy vajon Európában is hasonló kapcsolat áll-e fenn a cukros üdítők fogyasztása és diabétesz kockázata között. A brit, német, dán, olasz, spanyol, svéd, francia és holland emberek bevonásával készített tanulmány során a kutatók az étrendjükről kérdezték a résztvevőket, egyebek között arról, hogy mennyi cukros és mesterséges édesítőt tartalmazó üdítőitalt, illetve gyümölcslevet fogyasztanak naponta.

A Diabetologia című folyóiratban közölt tanulmányukban a szakemberek aláhúzták, hogy eredményeik "megerősítik az összefüggést a 2-es típusú diabétesz megnövekedett előfordulása és a cukorral édesített üdítőitalok nagyarányú fogyasztása között az európai felnőttekre vonatkozóan." A gyümölcslé fogyasztást nem hozták összefüggésbe a szakemberek a diabétesz előfordulásának gyakoriságával.
| üdítőital, cukor, cukorbetegség, diabétesz
2013-04-25 23:21:09


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés