Cukorbetegség, zsibbadás

diabétesz, cukorbeteség, zsibbadás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Nagyon jó, hogy így a NET-en keresztül is konkrét és korrekt választ kaphat sok beteg a kérdéseire. Köszönet érte mindenkinek, aki lehetővé tette ezt!

Az én kérdésem: 44 éves nő vagyok, 36 éve cukorbeteg. Tulajdonképpen ezidáig semmilyen szövődményről nincs tudomásom. Új jelenség a lábujjaim zsibbadása. Változó mértékben, de egyre gyakrabban zsibbadnak el az ujjaim főként a bal lábamon, kisebb mértékben a jobbon is.

Leginkább reggelre illetve éjszaka a legkínosabb, néha nem csak zsibbadás, hanem fájdalom is jelentkezik. A szorosra befűzött cipőtől erősödik a zsibbadás, szinte elhaltnak érzem az ujjaimat. A bal lábfejemen a bőr színe is más, mint a jobbon, pirosabb is néha fényes. A bal lábszáramon nemrégiben volt egy nagyon nehezen gyógyuló seb, ami egy egyszer karcolásból keletkezett mély seb volt. Gyógynövényekből készült kenőcsökkel sikerült begyógyítani. Elnézést, hogy ilyen részletes a leírás, de abban reménykedem, hogy mindezek valamilyen tipikus betegséget takarnak, is nem kell a diagnózis kiderítése végett hetekig járni orvostól orvosig. 36 év cukorbetegség után elég jól elboldogulok magam a betegségem kezelésével, a háziorvoson kívül nem sűrűn járok ellenőrzésre.

Nagyon várom válaszát és előre is hálás köszönet érte!

A cukorbetegség érszövődményei illetve idegrendszeri szövődményei okozhatják panaszait. Tehát forduljon panaszaival családorvosához, aki a szükséges angiológiai illetve neurológiai vizsgálatokat megteszi. A leírt panasz lehet alsó végtagi érszűkület, de beidegzési zavar, un. neuropátia, következménye.

Addig, amíg nem jut el orvoshoz, nem csinál rosszat, sőt csökkentheti panaszait tiamin tartalmú (B vitamin complex) Milgamma vagy Benfogamma szedésével. Ezek vény nélkül kapható szerek.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| diabétesz, cukorbeteség, zsibbadás
2002-07-11 14:02:07