Édesség- diabétesz?

vizelet, diabétesz | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő! 21 éves lány vagyok. Vannak olyan időszakjaim, amikor valami édes étel elfogyasztása után erős hányingert érzek, sokszor még hányok is ilyenkor. Azután többnyire elviselhetetlen édes ízt érzek a számban és bármit iszom - mert nagyon szomjas vagyok ilyenkor - az is nagyon édesnek tűnik, még ha víz is az. Ezekben az időszakokban általában az étvágyam sem túl jó, elkezdek fogyni, és az édességeket mindenféle formában száműzöm, mert nem akarok ismételt rosszullétet. Ezután "rendbejön" minden, egy- másfél hónapig ismét semmi baj, csak ha megint több édeset eszem. Ilyenkor fehérfolyásom is van általában. (Kb. 5 hónapja kezeltek ki egy hüvelyi gombás fertőzésből, ami hasonlóan indult.)

Az a kérdésem, hogy lehetnek -e ezek a tünetek cukorbetegség tünetei. Tudom, hogy igazi diagnózist csak vizsgálat után lehet felállítani, de a tanácsát kérem, mielőtt elmegyek orvoshoz, mert anya szerint csak beképzelem ezeket a dolgokat, hipochondernek tart, pedig a hányingeres periódusok tényleg nagyon rosszak. Előre is köszönöm válaszát.

 A cukorbetegségnek és a cukorevésnek ilyen direkt viszonya nincs. A cukorbetegség jellemző tünete a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás (polidipsia) és a nagymennyiségű vizeletürítés (polyuria), fogyás. Ilyenkor egy egyszerű vizeletvizsgálat alkalmával is kiderül a betegség, ugyanis cukor jelenik meg a vizeletben. Tehát, ha fél a vérvizsgálattól, akkor kérhet egy vizeletvizsgálatot kételyei eloszlatására, de manapság már egy egyszerű ujjszúrással is mód van a vércukor mérésére. Miután néha a klasszikus tünetek ellenére is fennáll a betegség, ezeket a vizsgálatokat családorvosával mégis végeztesse el, nehogy elnézzenek valami!! Az elmondottak alapján valamilyen cukorfajta iránti intolerancia (veleszületett emésztési zavar) a valószínűbb. Figyelje meg, hogy melyek azok az ételek, melyek panaszait kiváltják, s ennek ismeretében konzultáljon gasztroenterológus szakorvossal. Még az a lehetőség sem zárható ki, hogy ezen ételek valamilyen összetevője fokozza a savtermelést és ez a panasz okozója.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| vizelet, diabétesz
2002-07-11 14:22:18
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop