Hasnyálmirigyet utánzó inzulinpumpa

Hasnyálmirigyet utánzó inzulinpumpát fejlesztettek ausztrál kutatók, hogy megelőzzék az 1-es típusú cukorbetegeknél az életveszélyes rohamokat és a kómát.

cukorbetegség, hasnyálmirigy, inzulinpumpa | InforMed Hírek11   InforMed | MTI

Tim Jones, a perthi Princess Margaret Gyermekkórház endokrinológiai osztályának vezetője egy helyi lapnak elmondta, "hasnyálmirigyhez hasonló" pumpát fejlesztettek ki, amely a vércukorszintet szabályzó inzulin hormont adagolja a cukorbetegeknek, illetve ha kell, leállítja a hormon pótlását.

Az új műszer képes azonosítani a kialakuló kóma előjeleit, és blokkolja az inzulin adagolását, amikor a vércukor vészesen alacsony szintet ér el.

Jones elmondta, a vércukorszint esését egyes betegek olyan tüneteken keresztül érzékelik, mint az erős szívverés vagy a reszketés, ám más páciensek egyáltalán nem tapasztalnak figyelmeztető jeleket. Hozzátette, az új eszköz segíthet a betegeknek, hogy elkerüljék a hipoglikémiás állapotot, vagyis az alacsony vércukorszint miatti vészhelyzetet.

Mike Wilson, az ausztrál Fiatalkori Diabétesz Kutatási Központ igazgatója szerint az új találmány egy lépéssel közelebb visz a teljesen automatizált, "mesterséges hasnyálmirigyhez".

| cukorbetegség, hasnyálmirigy, inzulinpumpa
2013-10-05 03:14:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop