Drámaian nőtt a cukorbetegek száma a világon: idén 382 millióan lesznek

Drámaian nőtt a cukorbetegséggel élők száma a világon: idén a becslések szerint 382 millióan lesznek - jelentették be csütörtökön a Nemzetközi Diabétesz Szövetség szakértői, akik úgy vélik, a betegség elleni háború vesztésre áll. Magyarországon csaknem 600 ezer cukorbeteg él.

cukorbetegség, diabétesz | MTI Hírek10
A betegek túlnyomó többségének 2-es típusú diabétesze van, amely az elhízással és a mozgáshiányos életmóddal áll összefüggésben. A kór egyre terjed, ahogy a fejlődő országok átveszik a nyugati, városias életformát.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) legfrissebb becslései alapján a betegség a világ felnőtt (21-79 éves) lakosságának 8,4 százalékát érinti.

Az esetek becsült száma 2012-ben 371 millió volt, 2013-ra 382 millióra növekedett. A szervezet 2035-re 55 százalékos növekedést jósol, a betegséggel élők száma tehát 592 millióra emelkedhet.

Évente 5,1 millióan halnak meg a betegségben, vagyis minden hatodik másodpercben cukorbetegség vet véget egy életnek a világon - olvasható a betegségről összeállított atlasz új kiadásában. A betegek többsége 40-59 év közötti.

Magyarországon az atlasz szerint 2013-ban 573 ezer a cukorbeteg él, ez a felnőtt lakosság 7,61 százaléka. Évente 7514-en halnak meg a betegséggel kapcsolatos okok miatt.

A diabéteszes beteg vércukorszintje szabályozatlan, ebből pedig szövődmények sora származik, károsodhat többek között a vese, a látás és a szív. Gyógykezelés nélkül a betegség halált okozhat.

Úgy tűnik, a számok évről évre rosszabbak, a cukorbetegek száma az egész világon növekszik - hangsúlyozta David Whiting, az IDF közegészségügyi szakértője. A szövetség számításai szerint a betegség kezelésére évente a világon 548 milliárd dollárt (121 ezer milliárd forint) költenek, az összeg 2035-re valószínűleg 627 milliárd dollárra (139 ezer milliárd forintra) nő.

További aggodalomra ad okot, hogy az IDF becslései szerint 175 millió ember kezeletlen cukorbetegséggel él, többségük alacsony, illetve közepes jövedelmű országokban, ahol lényegesen kisebb az esélyük arra, hogy orvosi ellátáshoz jussanak.

Kínában él a legtöbb diabéteszes a világon. A jelenlegi 98,4 millióról 2035-re 142,7 millióra emelkedhet számuk az ázsiai országban. A kór legnagyobb arányban azonban a Csendes-óceán nyugati térségében élőket sújtja, a Tokelau-szigeteken, Mikronéziában és a Marshall-szigeteken a felnőttek több mint egyharmada cukorbeteg.

| cukorbetegség, diabétesz
2013-11-14 22:04:44


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés