Diabetes antitest szűrés

cukorbeteg, genetikai hajlam, diabetes antitest, szűrés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Kérdezni szeretném, hogy hol foglalkoznak Budapesten a diabétesz korai felismerésével? (auto-antitestek megjelenésének kimutatása, vagy genetikai hajlam megléte). Hogyan lehet jelentkezni ilyen rendelésre? Avagy mit tehet a megelőzés érdekében egy fiatal, akinek egyik szülője cukorbeteg?

Köszönettel

Magyarországon antitestszűrést nem végeznek. Több cukorbetegséggel foglalkozó  szakambulancia van Budapesten, kitűnő szakemberek vezetésével pl. dr. Fövényi József - Péterffy S u-i Kh., dr. Halmos Tamás - Országos Korányi TBC és Pulm. Intézet, dr. Pogátsa Gábor - Országos Kardiológiai Intézet, dr.Winkler Gábor - Szt.János Kórház - hogy néhányat említsek.

Azonban legegyszerűbb, ha felkeresi családorvosát, aki tud éhgyomri és étkezés után vércukrot nézni, s csak ha itt a legkisebb rendellenesség jelentkezik, akkor érdemes speciális ambulanciára menni.

Bár az örökletes faktor nem zárható ki, külső ok (fertőzés, elhízás, stb.) is cukorbetegség kialakulásához vezethet. Tehát nem szükségszerű, hogy Önnél ez a betegség jelentkezzen. Természetesen időszakos vércukor kontroll - az elhízás kerülése, bő testmozgás hajlam esetén segítheti az időbeni felismerést és kezelést.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| cukorbeteg, genetikai hajlam, diabetes antitest, szűrés
2002-07-11 15:09:59


Csökkent az új diabetesz esetek száma az USA-ban

Meglepő módon csökkent az amerikai felnőttek körében az új diabéteszes esetek száma annak ellenére, hogy az elhízottak aránya viszont növekedett.


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


A diabéteszes láb

A cukorbetegség késői, összetett, fájdalmas és a beteg rokkantságához vezető szövődménye lehet a diabéteszes láb. Kialakulásában a hosszú ideig rossz cukoranyagcse...