Diabetes antitest szűrés

cukorbeteg, genetikai hajlam, diabetes antitest, szűrés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Kérdezni szeretném, hogy hol foglalkoznak Budapesten a diabétesz korai felismerésével? (auto-antitestek megjelenésének kimutatása, vagy genetikai hajlam megléte). Hogyan lehet jelentkezni ilyen rendelésre? Avagy mit tehet a megelőzés érdekében egy fiatal, akinek egyik szülője cukorbeteg?

Köszönettel

Magyarországon antitestszűrést nem végeznek. Több cukorbetegséggel foglalkozó  szakambulancia van Budapesten, kitűnő szakemberek vezetésével pl. dr. Fövényi József - Péterffy S u-i Kh., dr. Halmos Tamás - Országos Korányi TBC és Pulm. Intézet, dr. Pogátsa Gábor - Országos Kardiológiai Intézet, dr.Winkler Gábor - Szt.János Kórház - hogy néhányat említsek.

Azonban legegyszerűbb, ha felkeresi családorvosát, aki tud éhgyomri és étkezés után vércukrot nézni, s csak ha itt a legkisebb rendellenesség jelentkezik, akkor érdemes speciális ambulanciára menni.

Bár az örökletes faktor nem zárható ki, külső ok (fertőzés, elhízás, stb.) is cukorbetegség kialakulásához vezethet. Tehát nem szükségszerű, hogy Önnél ez a betegség jelentkezzen. Természetesen időszakos vércukor kontroll - az elhízás kerülése, bő testmozgás hajlam esetén segítheti az időbeni felismerést és kezelést.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| cukorbeteg, genetikai hajlam, diabetes antitest, szűrés
2002-07-11 15:09:59


Web Design & Development Prowebshop