A gyomorműtét visszafordíthatja a cukorbetegséget

A gyomorműtét tűnik a leghatásosabb eszköznek, amellyel az elhízott vagy túlsúlyos páciensek 2-es típusú cukorbetegsége tartósan visszafordítható. A betegeknek még az operáció után három évvel sem kellett visszatérniük a gyógyszeres kezeléshez - derült ki egy hosszú távú amerikai kutatásból.

A 23 millió amerikai cukorbeteg körülbelül 80 százaléka egyben túlsúlyos vagy elhízott is - hangsúlyozták a tanulmány szerzői, akik eredményeiket az Amerikai Kardiológiai Kollégium (ACC) éves gyűlésén mutatták be. A kutatásban, amelyet az ohiói Cleveland Clinic végzett, 150 páciens vett részt, 41 és 57 év közötti felnőttek, 66 százalékuk nő.

Mindnyájan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek már legalább nyolc éve, amelyet nem kezeltek. Véletlenszerűen osztották őket három csoportra. Az első csoport intenzív orvosi súlycsökkentő kezelést kapott, ez diétából, testmozgásból és gyógyszerekből állt. A második csoport a diabéteszkezelés mellett gyomorbypassműtéten is átesett. Ez az eljárás nemcsak a gyomor táplálékfelvevő képességét csökkenti azzal, hogy az eredeti üregből egy kisebbet alakít ki, hanem ezt az új üreget közvetlenül összeköti a béllel, így kikerüli a "maradék" gyomrot és a bél egy szakaszát is.

A harmadik csoport cukorbetegségének kezelését is megkezdték, rajtuk gyomorszűkítő műtétet végeztek el, amely 75-80 százalékkal csökkentette a szerv méretét.

A Stampede elnevezésű vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a három eljárás diabéteszre gyakorolt hatását, pontosabban azt, hogy fenntartható-e velük három hónapon át a 6 százalékos - vagy annál alacsonyabb - vércukorszint. A kutatás elején a résztvevők átlagos vércukorértéke 9,2 százalék volt.

Három évvel később az első csoport tagjainak csak 5 százaléka, míg a gyomorbypassműtétesek 37,5 százaléka, a harmadik csoport, azaz a gyomorszűkítésen átesettek 24,5 százaléka érte el ezt a célt.

"Azt figyelhettük meg, hogy a közepesen vagy erősen elhízott cukorbetegek esetében a gyomorműtét hosszú távon is éreztette jótékony hatásait" - mondta Sangeeta Kashyap, a Cleveland Clinic endokrinológus munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

A tanulmány során gyomorműtéten átesett páciensek több mint 90 százaléka adta le testsúlyának egynegyedét, és vércukorszintjüket is tartani tudták, miközben sem inzulint, sem más, diabéteszt kezelő gyógyszert nem szedtek. Az első csoport tagjainak, akik a hagyományos kezelést kapták, csupán négy százaléka érte el ezt a célt - tette hozzá a kutató.

A kutatás gyomorműtéten átesett résztvevőinek ráadásul egyértelműen kevesebb diabétesz- és szívbetegség-kezelést kellett igénybe venniük. A páciensek mentális állapota is javult - derült ki az előadásból. A tanulmány a New England Journal of Medicine című folyóiratban is megjelent.

| gyomorműtét, cukorbetegség, elhízás, túlsúly
2014-04-01 21:45:56


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés